Pengikut

SYAIR

Buang pemisah kongsi nikmat

Jumaat, 30 Mac 2012

Senja dari bilik.. di Orientstar, Lumut

23 Mac 2012 : 
Untuk pertama kalinya meninggalkan Lutfi untuk satu malam kerana tugasan.. 
Menurut Abah Lutfi.. kalut juga time Lutfi teringatkan Susu Cap Gantung malam itu
Terpaksa melekakannya dengan bermain2 sehingga Lutfi kepenatan.. kul 10 mlm dah knock out

Rabu, 28 Mac 2012

Kau buat Ku grrrr


Mak Chik marah Umi sebab suka pakai kan Lutfi
..Busya Pants..

Isnin, 26 Mac 2012

Lencana2 TLDM

;)

Suka sangat tengok kawan2 Hubby yang ada pakai lencana2 seperti di bawah..
Menunjukkan kepakaran mereka dalam bidang masing-masing

Lencana Explosive Ordinance Disposal


Lencana Jurutera Professional


Lencana Kepakaran Hidrografi TLDM


Lencana Kepakaran Kapal Selam


Lencana Kepakaran Pegawai Peperangan TLDM

Lencana Kuarter Master Udara

Lencana PASKAL.. ha ha Hubby pernah nak cuba.. 

Lencana Pegawai Juruteknik peluru / juruteknik peluru atoat


Lencana Penyelam Ranjau... ini pulak.. Hubby dah ter reject awal2..


Lencana Sayap Asas Penerjunan

Lencana Sayap Penerbangan Pegawai Taktikal Udara TLDM

Lencana Sayap Penerbangan

Hubby tak berkelayakkan pun untuk disematkan lencana2 seperti di atas sebab tak berkelayakan lah..
Pegawai Bekalan tanpa sebarang kepakaran

Tapi Hubby telah layak menyematkan lencana seperti di bawah:
Lencana Kelayakan Lulusan Maktab Turus Angkatan Tentera Malaysia (MTAT)

dan menunggu juga untuk disematkan lencana seperti di bawah... lama sangat ni oooii... berderet orang menunggu terutama Pegawai Graduan dan ATMA
Lencana Pemerintah


Dan juga ini.. tapi tak tahu apakah kriteria yang perlu dipenuhi untuk disematkan lencana ini..
Lencana Pujian Panglima Tentera Laut


p/s : buat masa sekarang nih.. bersih sangat poket baju Hubby... hi hi
       ooo ye.. sy dpt photo lencana dari :www.navy.mil.my


Jumaat, 23 Mac 2012

First ACT : ALPHA ROUTINE di Lumut - Part 2

;) ALPHA RUTINE.. Asal nampak langit.. Ngko kena lari Kadet!!! Rutine yang sangat digeruni oleh semua yang masih memegang title Pegawai Kadet TLDM..

Citer lama seperti di sini.. baru perasan citer ni tergantung..

Hari pertama (Ahad) :

Hari pertama dinner ngan Regular Intake, RSD dan Rotu UTM kira tak stress lagi. Sebab semua 'request' dibuat oleh DCOD Regular Kadet.. DCOD Rotu USM dan UTM 'accompany' kat meja utama je.. Paling kecut perut time Subby soh seorang regular cadet wat Public Speaking dengan tajuk yang diberikan secara spontan.. Respect kat diorang sebab 'at least' mereka dapat mengemukakan isu / usul walaupun ada yang menggunakan Manglish lengkap dengan huraian.. kalau saya.. without preparation at least 5 minit.. mau jadi patung kat depan khalayak..

7.30 petang : Baris depan Mess.. berkawad ke blok.. Untuk bab solat (sendiri2.. pandai2 la curik masa), prepare untuk 'round' pulak..

8.00 petang : (oh ya.. dalam term navy.. tiada istilah 'malam' sehingga time tido - cam om putih la.. nak tido baru say good night).. Stand by bed.. First day okay la.. walau pun ketar.. first time nak report sensorang kat Subby.. seb bek Subby ni tak sickerning (tak mau sebut nama la..).. Semua Kadet ROTU tak kena apa2 punishment pada malam nih..

9.00 petang : Baris dan kawad lagi ke Mess untuk 'prep hour' bersama2 Regular Cadet dan RSD.. okay la.. berkenal-kenalan.. ketika itu.. kami dari ROTU USM.. ada 4 ladies dan ROTU UTM ada 5 ladies.. carik kengkawan dengan 2 orang ladies Regular Cadet.. di samping menyempurnakan misi mencari baju 'OVERALL' untuk persediaan latihan dan ujian Renang nanti.

11.00 petang : Baris, check strength, report setiap intake kepada DLM.. dan balik.. (Biasa la..ada kadet kena 'pick-up' kena la wat satu dua set..)

11.30 malam : Pipe down (tido time).. semua lampu kena padam la.. dalam gelap tu.. kami mengilatkan segala jenis kasut yang perlu dikilatkan untuk kegunaan esok pagi, kawad dan segalanya.. kul 1.00 pagi jugak baru tido


Hari kedua (Isnin)

4.30 pagi : bangun siap2 untuk EMA (early morning activity).. ingatkan start kul 5.30 pagi rupa2nya.. pada..

4.45 pagi : PTI (Physical Training Instructor) dah menjerit2 dari luar blok soh cepat2 keluar.. terkocoh2 kami dibuatnya.. sementara tu seperti biasa.. sape yang cepat jadi mangsa menunggu yang lambat.. kena la half push-up.. berjurai2 peluh kuar.. tu baru menunggu.. belum lagi aktivitinya..

5.00 pagi : Warming up dan seterusnya dengan mata yang pisat2 sebab tak cukup tido berlari la kami dalam kumpulan mengelilingi Navy Base.. diselangi dengan aktiviti2 punishment sebab step tak sama.. ha ha.. Memang tortured betul la..

6.00 pagi : Sampai blok kena lagi beberapa set.. ikut kan je la... time bersurai berlarian dan bertebaran la kami ke bilik masing menyiapkan diri untuk berbaris semula ke Mess.. mandi.. asal air lalu je kat badan.. tukar baju (bayangkan pompuan pakaian dia je ada berapa helai.. dari yang dalam sampai la kasut.. tapi ladies jugak yang siap awal.. time tu ladies masih pakai skirt bukan nya seluar.. ) siap bawak 'briefcase' lagik

6.15 pagi : Baris, check strength dan kawad ke Mess.. report to DLM.. siap kena beberapa set.. makan pagi (bukan makan.. telan je) make sure 6.50 pagi siap berbaris depan Mess balik.. (ce pikir time ni.. solat tak solat pun dah jadi pertikaian antara kami..)

6.50 pagi : Baris, check strength, report dan terus ke kelas (time tu kelas kat blok seberang jalan KDSI sekarang)

7.00 pagi : Masuk kelas.. amik masa untuk tido.. yang nak 'berasap' pun ada..

7.30 pagi : Start kelas.. di ambil oleh perbagai Instructor (time tu panggilan nye begini la.. sekarang tak tau..)

10.00 pagi : Minum pagi.. Navy nih.. bab hidangan.. memang mantop.. semua sedap (tak tau la.. memang kebulur ke hape)

10.30 pagi : Sambung kelas

12.30 tengahari : Kelas bersurai.. terus kawad ke Mess untuk report dan makan tengahari.. dan bermula lah  detik2 yang sangat menjerih kan.. ha ha.. Dapat DLM yang sangat2 la 'sickerning' ..Nak dapat makan pun susah sangat.. check pakaian, kekilatan kasut segala bagai mak nenek.. sedangkan matahari betul2 kat bawah kepala.. (semua intake lak tu kena kali nih.. termasuk la Regular Cadet..)

1.00 tengahari : baru dapat masuk mess.. part amik makanan memang best!!!... tak de istilah berebut ngan 'Guys' sebabnya..  "Ladies first".. biasa la malu2.. mana nak amik makanan banyak2.. Kalo 'guys'.. amik makanan macam tak makan seminggu...

Nak makan pun tensi lagik!!.. sebab kena tunggu DCOD request kat DLM.. kali nih.. DCOD nye oleh Kadet USM.. giler menggeletak kawan aku tuh!! Tergeliat2 dan tergelincir jek lidah kawan aku tu.. skrip biasa je seperti diajar oleh Senior.. paling tak best time ada request spontan dari Subby.. Sian dia.. dah la English dia sangat lemah.. lama sungguh mengolah ayat sampai kena jerkah ngan Subby... kena punish depan kami semua satu hal.. kami nih.. dah dekat 1/2 jam kat meja masih tak dapat jamah makanan.. sejuk lali nasik kami..

dapat makan pun kena cepat2.. dalam 10 minit je.. rasa2nya macam Ular la pulak.. sume men kunyah dua tiga kali then telan.. sebab..

2.00 petang : Baris dan report lagi.. kena lagik la.. sorang2 ke.. satu kelas ke.. sesuka hati DLM la... kat bawah matahari dan di atas jalan tar.. melecek tangan kengkawan aku (guys la).. Ladies paling kuat pun kena 'half stand'.. tak patut la kena 'star jump' ke 'push up' bagai.. sebab pakai skirt... budak2 sekarang tak tau la.. tak de la sebab tak kena star jump.. uniform berseluar..

3.00 petang : Balik blok dengan berkawad.. chop2 siap tukar PT Rig dengan swimming suit kat dalamnya (Baju Physical Training), baris, check strength dan berlari ke Kompleks Kolam Renang pulak..

3.30 petang : Aktiviti berenang la.. ngaku je la sape yang memang pandai berenang, sape kayu dan sape batu.. masing2 ada PTI masing2... (tak pandai swimming paling tak bernasib baik untuk kali pertama.. sebab kena paksa terjun jugak.. tak pun kena tolak.. baik terjun sendirik kan?!)

tapi seperti biasa.. aktiviti warming up saje dah cukup menjerih kan.. belum lagi ke tepi 'pool'.. he heh.. ini time la ada Ladies amik kesempatan ngaku 'bendera Jepun' sedang berkibar.. tapi saya tidak ye!!! tak pandai hal2 belit membelit nih!!

Citer paling tak best time ni ialah bab pakaian renang wanita.... tak wujud lagi istilah Swimming Suit Muslimah.. antara punca juga kenapa tak ramai student pompuan join Rotu Navy.. Kami berdua ni (yg muslim) paling susah hati.. Seb bek di Koop USM dulu ada jual baju renang design student ITM.. kami lah antara pembeli pertama di USM... okay la... tertutup kemas dari leher sampai bawah lutut.. tapi yang tak best.. bab color.. memang failed (design 90-an).. cam ni la lebih kurang.. dari jauh PTI panggil "Hoi Otoman 2 org tu mai sini!!!".. Otoman kami ni diibarat kan.. sedey woo.. Guys apa lagi.. pakat gelakkan kami lah!!
Baju Ultraman kami
Time Bravo Rutine.. Regular Ladies yang 2 orang tu minta kami belikan Suit ni pulak.. tapi dah habis pulak sebab dah ramai pompuan Muslim kat USM beli suit ni utk diorg berenang-renang di  Swimming Pool USM

5.30 petang : Kuar dari kolam...sarung baju PT.. kena lagik beberapa set.. kul 6.00 baru settle kena taji.. larik balik ke blok (dah letih.. lari dengan baju dan kasut yang lembab.. berat woo...) tak sempat mandi pun.. dapat cuci serba bdn sesikit kat kompleks renang tu pun dah besar rahmat..

6.15 petang : Baris depan blok.. pakai CV Rig.. berkawad ke Mess..

6.30 petang : sekalik lagi acara taji menaji oleh Subby.. biasalah.. kena pick-up.. kolar baju la.. side ada railway lah.. irish pendant lah.. handkerchief tak berperfume lah.. kasut tak kilat.. dah biasa sangat.. akhirnya kul 7.00 petang jugak baru dapat masuk mess.. kalau nasib tak baik dah Azan Maghrib pun masih kat depan mess tu lagik!!

7.00 petang : Dinner.. torture nye pun sama cam waktu lunch.. atau lebih teruk..

8.00 malam : Stand by bed.. seperti biasa lah.. kena report, kena taji.. starlight la.. commando rest la.. square jump la (sekarang tak bole dah).. jalan itik dari tingkat ke tingkat la.. jadi spiderman la.. forward dan side role la.. (ni sy tak penah kena).. guys cakap sampai muntah monggek sebab pening.. paling tak best kena taji satu intake.. haiyak!!!.. Change parade.. penat ooo..

okay la sampai sini dulu.. next entry pulak.. panjang sangat catitan kali nih!!!

Catitan untuk next N3 Alpha Rutine : 1. Acara taji menaji dan change parade 2. Berkayak ke Teluk Nipah Pulau Pangkor dari Navy base 3. Fire Drill 4. Tips dari Senior lay-out baju dan aksesori - kilat buckle bagai la.. and so on so on lah mana yang teringat nantih!!

Rabu, 21 Mac 2012

molek nyer la perangai


..Merajuk sebab halang dia dari melasak..
Hilang semua ke 'macho' an kamu

Isnin, 19 Mac 2012

Citer Banjir Kilat - umah tak de air - ke hotel bajet

Panjang nye tajuk..

Awal Mac lalu.. kisah banjir kilat di KL..

Kasihan kat kami orang / penduduk K. Hell atau Lembah Kelang ari tu.. hujan berterusan lebih kurang 7 jam menyebabkan Banjir Kilat .. Sekitar kediaman WN di Ampang adalah Kg Lembah Jaya Utara dan Kg Pinggi Tiga (sekitar Bukit Belacan).. Ramai dipindahkan serta merta kerana banjir kilat dari limpahan Sungai Klang.. Dengar citer macam2 kes juga di Hulu Langat, Keramat, Bangsar, Kg Melayu Subang.. Kesesakan teruk sudah tentu...

Mujur WN keluar dari kota raya KL melalui Jalan Pahang dan AKLEH seawal 5.30 ptg.. Kalau lambat.. tak tau berapa lama WN akan disajikan jem tanpa roti. 

9.30 malam hari tu, kami keluar bersama ipar untuk makan malam sekitar Ampang Water Front.. Hujan renyai.. hampir  kami batalkan niat untuk makan di Restoran Eat All U Can melihatkan kederasan dan ketinggian mendadak air sungai di tepi bangunan kedai2 tu.. 

Selera mengatasi segala.. Makan juga kami di situ.. adalah juga sikap berhati2.. park kereta jauh dari tebing sungai.. tak ingat pulak tentang diri sendiri.. kalau sungai datang kaup kami macam tsunami tu.. tak sempat pun nak lari ke kereta.. Na'uzubillah..

Time makan, bunyi siren kecemasan silih berganti.. Bomba dan Penyelamat, Polis dan Ambulan.. betul agakan kami.. Banjir kilat.. di kg berdekatan dengan air terjun dan sungai di Bukit Belacan itu..

WN dan Hubby tak de la merasa kepahitan mengalami banjir kilat tu.. tapi merasa kepahitan ketiadaan bekalan air bersih (tak de air le) kerana kerja2 pemulihan oleh pihak Syabas ekoran banjir besar selepas 2 hari kejadian.. tanpa menyedari notis yang dikeluarkan oleh pihak pengurusan Apartment sehari sebelum tu.. 

9 Mac Hari Jumaat.. Hubby maklumkan bekalan air di tutup selama 4 hari.. tetapi Hubby tak sempat tadah air pun.. kering kontang rumah kami... Pihak SYABAS ada sediakan tangki2 air di bawah apartment kami untuk kegunaan penduduk sekitar.. 

Semacam pesta pula WN lihat orang ramai beratur panjang dengan baldi2 mereka untuk menadah air.. Dalam hati.. kalau sekarang pun dah panjang macam ni kul berapa kami yang baru sampai rumah ni akan dapat air sekurang2nya untuk basuhan yang kecil, besar dan air wuduk?

Sesampai rumah lihat Hubby siap2kan baldi.. Ayang.. tak usah lah kita buang masa beratur untuk tadah air kata WN.. Hubby hangin!!! Habih ?!!! (datang pulak idea WN yang pemaleh nak beratur tadah air.. dan sgt tidak suka kalau mandi dengan air yang bercatu.. serta ketidakurusan Hubby menggunakan air dengan berhemah)

WN cadangkan untuk bermalam di rumah2 kakak Hubby.. dengan pengukuhan fakta yang Hubby dah lama tak melawat kakak2nya.. maka idea itu diterimapakai.. hi hi bijak2x




Lutfi dan Umi saje di Hotel M-Design Pandan Indah (Bajet Hotel) pada 11 April lalu gara2 ketiadaan air di rumah plus Abah Lutfi : Duty.. tak de sape nak hangkut Air  


Jumaat Malam : Bermalam di PJ (rumah kakak sulung) - settle problem

10 Mac Sabtu : bertandang ke rumah Kakak Ipar di Shah Alam.. tengah malam baru bergerak ke Ampang.. sebab Hubby 'duty' esoknya - setted problem mandi malam

Sabtu malam : di Ampang.. masih tak de air.. tengah2 malam Hubby terpaksa menadah air.. secukupnya utk kami berdua.. - ini yang tak settled

DATING WITH MY LUVLY SON...

11 Mac Ahad : selepas mandi air tadahan.. Lutfi pula air membuang berkali-kali.. WN catu2 air utk basuh punggungnya.. akibatnye.. Punggung Lutfi.. merah2.. sensitif kulit Lutfi ni.. sampai habis air tadahan.. tak boleh jadi nih!! Baru kul 11.30 pagi - air tinggal setengah baldi je.. Macam mana nak amik air dengan anak yang tak paham bahasa dan melasak sangat kan?

Kemas2 barang Lutfi dan Pakaian WN dan juga untuk ke Opis esoknya.. terus ke kereta dan menuju ke Hotel.. siap tanya lagik.. hotel tu ada air ke idak.. okay la.. hotel baru cantik dan kemas.. RM100 semalam tanpa sarapan pagi.. mahal la jugak kiranya tu.. kat mana bajetnya kan?.. Check-in kul 2.. sementara tu kami berdua pusing2 cari makan sekitar Ampang.. Sian tak?.. makan berdua dengan anak yg sedang melasak.. 

Check in hotel je.. baring2 brestfeed kan Lutfi akhirnya kami berdua terus lelap.. lama sungguh Lutfi tidur.. mungkin sejuk je hari tu.. mungkin juga perasaannya aman sebab Umi dia tak leh gi jauh dari pandangan matanya.. (bilik kecik kan..).. lepas Asar baru lah Lutfi bangun.. Lega Umi dah siap solat... Mandi bersama.. buatkan Hot Chocolate kongsi berdua.. Minum petang dengan kek lagik.. romantik kan?!!

Solat maghrib pulak... cam biasa Lutfi la jd 'Yang Bertanduk' tu!!!.. kejap kang men chak bu chak.. kejap kang dok atas sejadah.. akhirnya Umi pasrah.. solat atas katil.. dan letak Lutfi bawah katil.. sementara Lutfi berusaha dan berjaya memanjat katil .. Umi dah selesai 2 rakaat.. ha ha bijak tak?.. tak yah lah tanya khuyuk ke idak.. tak mungkin.. mata nih.. asik terjeling2 je.. takut Lutfi tergolek dog..

Lepas maghrib keluar berjalan-jalan di Kompleks Pandan Indah.. kat bawah hotel je pun.. Tujuan - nak soh Lutfi penat.. bila penat - dia selera makan, bila kenyang - senang tido.. 

kul 10 malam Lutfi dah tido.. Dibuai mimpi indah sebab dapat menyonyot dan tido bawah ketiak acham Umi... Umi pulak keboringan.. awal sangat lagi.. apa lagi layan movie FOX astro je la sampai lelap..

11 Mac Isnin pagi : Check-out.. hantar Lutfi ke umah Pengasuh.. 9 pagi : Hubby call.. inform air tak de lagik.. laaa.. petang isnin..terus balik amik Lutfi.. Kumpul kain baju kotor.. lepas Maghrib kami ber hangkut ke rumah Kakak Hubby di Kajang pula.. sebelum tido hubby tanya 'kalo esok tak de air lagi macam mana?'.. WN jawab.. maleh pikir bole tak.. esok citer lain pulak..

12 Mac Selasa : Alhamdulillah selepas pukul 10.30 pagi bekalan air pulih seperti sedia kala.. 

p/s : Huih.. jangan la dibuat lagi hal macam ni time hubby tak de.. penat kepala hotak dan kederat nak memikul sensorang..















Jumaat, 16 Mac 2012

SUAMIMU SEORANG PERWIRA

;)
WN terbaca puisi ini di blog Pena Celoreng.. Reaksi pertama WN apabila membaca tajuk puisi itu adalah tersenyum sinis.. Heh.. perasan la sangat penulis puisi ni.. tetapi bila WN membaca puisi tu dari baris ke sebaris... baru la WN sedar yang penulis ini meluahkan perasaannya sebagai suami kepada isterinya.. penyataan bahawa beliau tidak sesekali mengabaikan tanggungjawabnya kepada isteri tetapi menuntut pengertian isteri kepada tanggungjawabnya sebagai tentera..

Terkesima seketika.. banyak jawaban2 kepada ketidakpuasan hati si isteri kepada si suami yang berkerjaya sebagai tentera bila mana menuntut pasangannya menimbang-nimbang semula punca2 berlakunya ribut rumahtangga..

Haa.. hambek.. ini dia gaya penulisan yang perlu WN garap sebenarnya.. Matang.. melambangkan usia dan profession.. tapi itu bukan diriku.. penulisan dalam profesion adalah berlainan sama sekali dengan penulisan N3 di blog berkisar peribadi WN.. dah.. jom hayati puisi ini..



SUAMIMU SEORANG PERWIRA
(Khas buat isteriku yang tidak pernah memahami)

Ketika bening zuhur tunduk
istana yang dibina dengan cinta
sumpah semati dan hidup - musnah

retaknya tak pernah dipinta
kehancuran tak pernah didoakan
hawaku yang tak pernah ingin untuk memahami

kehendak perkhidmatan yang memerlukan
tenaga, taat setia suami seorang perwira
masa, tenaganya dan tugasnya
adalah isteri pertama
:

Lafaz nikahku
sebenarnya satu perikatan dengan amanah bangsa
jika kesabaran tidak bertapa di hati
syaitan berleluasa dengan busar ir
i

Ketahuilah isteri ku
tugas suami perwira tidak seperti seorang guru
pulangnya sudah tentu waktu

langkah pulang ke rumah suami perwira
tidak siapa tahu waktunya
adakala subuh telah jantan
adakala malam telah menyembunyikan kelamnya
ada kala senja tidak beremang 
jika kau tidak sabar keseorangan
maka bahtera kita
mahligai kita akan goncang..

Fahamilah suasana suami perwira
masanya bukanlah untuk mu sentiasa 
mungkin dirimu hanya tempat persinggahan sementara 

dan mungkin juga sebagai memenuhi tuntutan agama
jika kau tidak sanggup ditinggalkan bila malam
mungkin lama mungkin lama

justeru janganlah belayar sekapal dengan suami perwira ;
kerana perjalananmu hanyalah satu perjudian
yang akan menewaskan kesabaran
dan kitalah mangsanya.


Nukilan:

Lt Kol Mohd Radzi Abd Hamid
MK Taktikal 15 RAMD
Airstrip, Terendak
30 Nov 03

Rumusan dari pemahaman WN : sebelum tu mari sama kita nyanyi lagu.. Darah Satria..

pertama : (Khas buat isteriku yang tidak pernah memahami) 
Sentap WN baca ayat nih!

kedua : hawaku yang tak pernah ingin untuk memahami :
pap!!!.. tersentak..rasa2 cam pelempang sampai ke pipi ku

ketiga : masa, tenaganya dan tugasnya, adalah isteri pertama 
(haduh.. time nak kawin dulu tak de pun cakap dah ada isteri pertama.. hi hi.. ayat sengal)

keempat :
langkah pulang ke rumah suami perwira
tidak siapa tahu waktunya
adakala subuh telah jantan
adakala malam telah menyembunyikan kelamnya
ada kala senja tidak beremang :
(dan selalunya.. banyak ad-hoc task, notis pendek tanpa sempat si isteri bersedia mental dan fizikal.. ) 

kelima :masanya bukanlah untuk mu sentiasa  
-(ini memang tak best.. tak pernah dapat bercuti2 dan dating2 dgn proper) 

keenam : 
mungkin dirimu hanya tempat persinggahan sementara :
(.. huih!!! takut dengan pernyataan ini.. lagi2 Mat Navy.. yang Seaman tuh.. diumpamakan.. isteri mereka adalah di setiap pelabuhan.. hish!! sape la jahat sgt bg perumpamaan cam nih! )

ketujuh :
dan mungkin juga sebagai memenuhi tuntutan agama 
(ni banyak penafsirannya.. ngeee.. haip3x)

kelapan :
jika kau tidak sabar keseorangan
maka bahtera kita
mahligai kita akan goncang..  
(tu yg ramai pompuan yang surrender time bercinta lagik!!.. Dan sbb ni jugak la kebanyakan askar tak mau 'couple' lama2.. biasanya.. I fall in love with U.. lets get married.. ha!! kau.. takut kena kebas!!!..)

kesembilan :
justeru janganlah belayar sekapal dengan suami perwira ;
kerana perjalananmu hanyalah satu perjudian
yang akan menewaskan kesabaran
dan kitalah mangsanya
(hu hu.. sadey tul dia punya conclusion.. tapi.. WN telah hadapinya selama 4 tahun 'bercouple' dan memasuki 13 tahun berkahwin.. dengan harapan agar hati ini tidak goyah dan sentiasa redha dgn rutin tugas hubby WN sehingga pencen nanti.. Amin..)

p/s : simpan puisi ni sampai bila2.. penangkal time bercakaran dengan hubby.. utk memujuk hati.. bila mana sgt sedar hubby ku itu tersangat la lokek utk menunjukkan kasih sayangnya... 

Ego seorang lelaki melayu dengan lagak gagah seorang tentera.. tidak mahu nampak lemah lembik memujuk rayu isterinya.. 

tapi hati ini tahu dia sebenarnya "CARE" ttg kita dari cara dia menyejukkan keadaan.. ha ha.. lawak la hubby ku itu..;p

Rabu, 14 Mac 2012

22 - 24 Februari di JB

;)
Dari Thistle : dulu Hyatt Regency


Dulu hotel ni dekat sgt dengan pantai.. sekarang.. sayup mata memandang

Puteri Habour

Perancangan Wilayah Pembangunan Nusa Jaya : Kota Iskandar

Makan2 kat Senibung

Photo lauk yang sempat di 'snap'.. lain tak sempat ambik.. sebab dah lapar sangat
 udang sampai zzap.. lesap.. kupang sampai.. zzzappp... lesap.. ketam sampai.. zzaapp lesap.. cam piranna..

ahli mesyuarat.. ada yang dah bosan..

kertas kosong je.. sebab dah lost topik.. ha ha

Jumaat, 9 Mac 2012

Sudah ditentukan..

Sekali jeling tajuk tu macam serius je bunyi nye.. Cam nak wat N3 guna bahasa melayu standard je..

Berikut adalah kronologi ter publish nya N3 bertajuk seperti tersebut;

Salasilah sebelah WN :

Berpanjangan kah lagi legasi ini.. Nampak macam dah berhenti..

Berkisar putaran kehidupan WN di dalam lingkungan komuniti tentera...

Arwah Tok Chu (sebelah Mak) : bekas tentera berpangkat Senior Rate (Other Rank)..

Arwah Abah : Pencen Pegawai Waran 1

Arwah Mak Sedara - Sarjan kawin dengan Askar juga (pencen PW1)

Pak Sedara (tentera udara) - in service 13 tahun

Peringkat anak... saya, adik beradik dan sepupu sepapat..setakat ini tidak nampak pun ke arah profession ketenteraan..

Salasilah sebelah Hubby :

Keluarganya besar.. ramai sepupu Arwah Abah Hubby adalah Pegawai Tinggi dalam Tentera dan Polis.. ada yang dah jadi Ketua kat IPD di Pahang (kalau polis guna gelaran camana) dan salah seorang daripadanya adalah Mantan PTD, Jen Tan Sri Dato' Sri Mohd Shahrom

2 orang Pak Sedara sebelah mak hubby juga LLP Navy


Kini - Hubby seorang berpangkat Leftenan Komander (kalau pangkat dlm darat - Mejar : bukan kerusi ye!!).. bila la nak nek pangkat...


dan seorang anak saudara beliau kini di Sabah ditauliahkan 3 tahun lepas - navy jugak .. kini Leftenan Dya

timbul isu cita-cita untuk si kecik tu.. dari
Sembang-sembang antara mak dan kakak ipar...

kakak ipar : sebelah kami doktor dah ada, lulusan akaun dah ada, lawyer.. tak payah la.. pilot tak de lagi..

mak : tu la.. belah kami engineer dah ramai (lulusan je yang benarnya), cikgu pun ada.. tapi tak de pun yang nak jadik Ostad (ong kg nyer pelet)..

kakak ipar tanya WN : si kecik ni nak jadi apa dah besar nanti yer?..

abah dan lutfi
ramai kata kalau muka anak lelaki dan ayah seiras : tak sebulu.. betul ke?..

WN : terpulang kat dia la.. janji jadi orang yang berguna, orang yang selamat dunia dan akhirat..

kakak ipar : tak bole macam tu... kita la melorong kan minat dan cita-cita anak masa dia kecik2 ni.. jadi dia tahu apa yang dia nak buat bila dah besar nanti..

mak : tu la.. jangan jadi macam korang.. kami orang dulu2 mana lah tahu.. janji korang sekolah tinggi..

WN : ntah tak terpikir pun.. yang penting cukup ilmu akhiratnya dan ilmu dunianya untuk dia hidup dan berkeluarga nanti

kakak ipar : tak boleh macam tu...


Hubby dari bilik datang menyampuk : Dia nak jadi Ostad ke Akauntan ke, dia nak jadi Pilot ke Engineer ke, dia nak jadi Doktor ke Cikgu ke... Saya tak kisah.. janji dia lepas dulu masuk RMC pas tu terus ke UPNM tak pun apply Biasiswa MINDEF.... kalau tak berapa cerdik nanti masuk Rekrut..

WN : Alaaaa haii... tak dapek Umi nolong ekau Lutfi.. Abah kau dah totapkan dah...

Selasa, 6 Mac 2012

Masalah di rumah tak bertangga

:'( Bila hati kadang kala terguris (selalu yang benarnya.. ) .. ini lah yang menjadi bahan rujukan supaya hati (perasaan) tidak mendahului akal (pemikiran)..


Rujukan ku apabila bermasalah rumahtangga dgn suami.. (ala.. biasa la..  perasaan ku ini kadang2 simpan je, pendam je... tak terkata.. supaya tak menjadi ungkitan.. tunggu la.. ada time nanti Achik hambur kan jugak.. sekarang biar stres kerja habih.. amik cuti2 malaysia baru kuar kan apa yang patut..)


Ini laluan Cinta Abadi saya....




.. Inilah laluan CINTA (cinta ke?..sayang sangat la..), Memang indah menjadi isteri yang dicintai suami. Inilah yang menjadi impian para isteri. Tetapi indah bukan menjanjikan tenang, bahagia apatah lagi keselamatan yang kekal.

Jika cinta suami gagal diperolehi, bukan bermakna tertutupnya pintu bahagia di dunia ini.

Apatah lagi, kebahagiaan yang diburui adalah kebahagiaan yang kekal di Akhirat nanti.

Memanglah hebat, jika suami isteri saling cinta menyintai. Tetapi apabila berlaku tidak saperti apa yang kita mahu, pasti ada sesuatu yang ingin diberikan oleh Allah kepada mu.

Bila kita memandang segalanya dari Allah; yang mencipta segalanya, yang menimpakan ujian, yang menjadikan sebab sakitnya hati mu, yang membuatkan keinginan kita terhalang, serta menyusah-nyusahkan hidup kita...pasti akan damailah hati kita. Kerana, masakan Allah sengaja mentakdirkan segalanya untuk sesuatu yang sia-sia.

Bukan Allah tidak tahu deritanya hidup kita, pecahnya hati kita...tapi mungkin itulah yang Dia mahu. Kerana Dia tahu, hati yang sebeginilah selalunya lebih lunak dan mudah untuk dekat dan akrab dengan Nya.

Mungkin benar, perkahwinan ini memang BUKAN atas pilihan sendiri (pilihan ku la..), tapi bila ia telah berlaku, hakikatnya itulah pilihan yang Allah mahu untuk kita.

Terlalu banyak perkara berlaku diluar jangkaan kita sendiri... sebagai peringatan.. perkahwinan atau suami bukanlah matlamat akhir hidup kita. Ia hanyalah alat untuk kita merebut keampunan dan keredhaan Illahi.

Sesuatu yang kita tidak mahu cintai kadang-kadang begitu dicintai oleh hati.

Sebaliknya kadang-kadang kita terlalu ingin dan mahu cintakan sesuatu, tapi hati menolak.

Hal ini adalah takdir yang kita sendiri pun tidak boleh mengawal dan menentukannya, walau siapa pun kita.

Tapi ia bukan sesuatu yang perlu  dikesalkan... 

Sedangkan sikap kita yang tidak mencintai Allah pun sering kita berikan maaf, walau ia satu kesalahan yang lebih besar..

Mengapa pula sikap suami ini begitu payah untuk kita terima? 

Inilah kita... 



Terlalu mudah sakit bila hak kita terabai, sedangkan bila hak Allah terbiar, hati tidak tersentuh langsung.

Allah sayang pada kita. Dia mahu kita juga sayang dan cinta padaNya.

Kerana itulah diberiNya kesusahan pada perasaan kita. 

Dia mahu kita berpaling dari cinta sementara yang amat kita burui itu...
kepada cinta mutlak yang Maha Agung lagi indah.

Tidakkah dirasa hati ini sekarang lebih lunak untuk mengingati Allah, jika dibandingkan dulu? 
Bukankah ini satu nikmat? 
Maka, janganlah disia-siakan peluang ini dengan sungutan dan rasa tidak redha...

Jika, dalam mengetahui suami  tidak mencintai kita 
tetapi kita masih mampu memberikan khidmat terbaik padanya, mendoakannya, 
maka itulah bererti bahawa kita memang bersungguh-sungguh untuk memburu cinta Illahi.

Jika tidak, derita itu hanyalah derita yang lahir dari nafsu tercabar. 
Ia tidak ada erti apa-apa.. dan tidak layak untuk mendapat simpati...

Suami itu walau dipegang sekuat-kuatnya atau dipeluk seerat-eratnya namun dia tidak akan kekal, hidupnya ada batas dan akhirnya dia akan pergi...

Suatu masa nanti kita akan tetap kehilangannya. Kerana itu, selagi terbuka peluang untuk kita merebut pahala sabar, redha dan syukur ini, rebutlah...

Dan jika sakitnya terlalu menusuk, bagaikan menghiris hati, datanglah pada Allah untuk mengadu dan merayu... 
(hu hu bergenang air mata Achik baca perenggan nih!!)

Katakan, Aku tidak redha, tapi Aku adalah hambaNya yang terlalu lemah.

Mohonlah pimpinan dan kekuatan dariNya...jika belum Dia mahu mengangkat derita itu, maka mintalah derita itu menjadi sebab untuk kita terus berada dalam perhatian dan kasih sayangNya.

Ingatlah juga , bahawa mungkin ini juga satu hukuman untuk kita. Hukuman pada dosa-dosa yang tidak bersungguh-sungguh kita memohon keampunan daripadaNya.

Dengan datangnya ujian ini, moga kita akan sedar dan insaf sendiri. Sedar yang kita hanyalah hamba yang layak dihukum apa saja olehNya. Supaya kita datang kepadaNya, merayu-rayu meminta ampun pada kesalahan kita selama ini dan meminta ketenangan abadi yang hanya Allah sahaja boleh memberikannya.

Doakanlah terus untuk suami kita. 
Dan doakan juga untuk diri kita sendiri. 

Engkau sedang melintasi satu jambatan yang pendek tapi sulit, untuk pergi ke satu mahligai yang kekal abadi dan bahagia yang hakiki.

Berbaktilah sesungguh hati padanya, yang telah Allah tentukan sebagai suami kita. 

Dan hasilnya jangan kau tuntut darinya , tapi nantikanlah ia di Akhirat yang kekal abadi.

*******************************************************************************

p/s : Aku beriman dan sesabar itu kah?!!!

:'(

Jumaat, 2 Mac 2012

12345678910 letters

;)

The most selfish 1 letter 'I' : avoid it

Most satisfactory 2 letters 'WE' : use it

Most poisonous 3 letters 'EGO' : kill it

Most used 4 letters 'LOVE' : value it

Most pleasing 5 letters 'SMILE' : keep it

Fastest spreading 6 letters 'RUMOUR' : ignore it

Hardworking 7 letters 'SUCCESS' : achieve it

Most enviable 8 letters 'JEALOUSY' : distance it

Most powerfull 9 letters 'KNOWLEDGE' : acquire it

Most devine 10 letters 'FRIENDSHIP' : maintain it



kata-kata dari novel 'BAYANG RINDU'
http://novelmalay.blogspot.com/2009/05/anis-ayuni-bayangan-rindu.html

Ya Hanana

Kena tahu juger la sesikit