Pengikut

SYAIR

Buang pemisah kongsi nikmat

Khamis, 7 Julai 2011

Orang Anggap...

Orang anggap.. jadi bini askar ni..

1) selalu kena tinggal.. pada hal jadi bini businessman pun selalu kena tinggal, jd bini pilot komersil pun selalu kena tinggal, jd bini sailor lagi la berbulan2 kena tinggal, jd bini pegawai awam (IT)  lain pun selalu kena tinggal.. tengok nature of work la

2) dapat gaji suami.. memang pun la.. 10% dari basic gaji suami je bukan dari semua emolumen yang dia dapat.. ye la kan.. selalu buat2 lupa bagi duit kat bini.. nak mintak kang segan.. baik buat cam ni..

3) ngko kawin ngan keje dia sekali.. mana-mana pun sama la... kena la paham.. kalau kawin ngan doktor.. ngko kena paham asik on call 24 hr.. kalo polis lak.. makanya rutin kejenya 4 jam keje 4 jam rehat sambung balik keje 4 jam.. kalo site engineer.. asik gi site je la jawabnya.. outstation je.. kalau org IT dok la terperap kat bilik sejuk tenung server..businessman pulak asik la meeting ngan network2 nya.. cari bisnes!!

4) Laki Pang'5' Bini Pang'6'... ini anggapan orang Other Rank. tak tau la .. tak dok kat tempat tu lagi.. sebenarnya atas kesedaran diri memasing.. Kena sedar diri.. kemudahan yang diberi oleh Perkhidmatan ATM adalah untuk kemudahan /keperluan sang sokmi untuk bekerja.. apa pulak kita soh Driver antar anak gi sekolah, gi market.. keta kan dah menjalar kat umah.. gi la sendiri.. Elaun Maid pun ada.. gajikan je la Maid.. 'Batman' yang dibagi tu untuk memudahkan urusan pakaian uniform si sokmi.. ye la soh bini buat kang.. berkecah ngan anak2 salah pasang aksesori yang bermacam-macam tu kan ke susah..Jgn ngko soh 'iron' dress kita lak.. antar je la Dry Clean..

5) Yang agak pasti.. Bini Pegawai dalam perkhidmatan lain tak de kot dijemput untuk raikan Kenaikan Pangkat Sokmi dia.. tapi dalam Askar ada Upacara pakai Pangkat.. Bini diberi penghormatan pakaikan pangkat baru Sokmi dia...

6 ulasan:

Daddy Ziyyad berkata...

saya kurang faham tentang Pang 5 dan Pang 6 itu...

apa apa pun, anggapan2 itu telah dijelaskan dengan baiknya..:)

lina berkata...

salam zira - betul la part 5 dan 6 kurang faham..:) lain2 tu baca senyum je :)

wifenavy berkata...

He he he.. senyum sensorg .. memang org CV susah nak paham.. ayat askar nih.. Guna ayat org awam la..

Umpamanya.. Kalau suami pangkat Manager.. bini nye lagi lebih lagaknya.. mengalahkan GM..

Dalam askar yg pangkatnya Brigadier Jan ke atas kata ganti diri utk mereka adalah Panglima bukan Tuan lagi..

Jd org bawah depa akan sebut "Selamat Pagi Panglima".. bininya tu la orang panggil Pang Enam.. he he

puan tria yuzi berkata...

akak!!!!

sweettt sangattttt.....

saya nak copy nak buh kt blog saya laa...

boleh x???

p/s=sebab bangga yg no.6 tu... (*__*)

fazkinci berkata...

interesting :)

eLL berkata...

kah kah.

faham pang-6.

cantiknya laut...

Ya Hanana

Kena tahu juger la sesikit