Pengikut

SYAIR

Buang pemisah kongsi nikmat

Isnin, 13 Ogos 2012

Beli Tayar Jangan Tertipu

Dah seminggu... Kecewa dengan dasar organisasi.. tak pasti sama ada telah keluar dalam pekeliling atau dasar baru organisasi nih.. Waa!!!! Gerrraaaammmmmnya... Kami dah tak boleh akses blog.. Sakitnye jiwa.. sekadar nak akses blog.. ada masa kami baru kami baca.. lain lah FB.. kena selalu update status kan!!!.. Jadi alternative way ialah updated N3 by email.. jahat laaaa diorang nih!!!..  Nak update melalui HP seperti tak puas dengan skrin yang kecil.. Nak reply comment pun tak bape nak pandai sangat.. satu lagi.. katanya Wifi untuk staf.. tapi sama juga.. masih ditahan2 akses nya.. baik tak payah!!!.. Kena upgrade broadband / talian sendirik la nampaknya.. ..

Nampak gayanya BW pun seminggu sekali lah.. kat umah tentu2 dah tak sempat.. 

Okay la ini adalah N3 for sharing pagi ini.. dari inbox saya.. Semoga mendapat manfaat yer




Salam,

Moga dapat dijadikan panduan bagi yang tidak mengetahui dan peringatan buat yang terlupa.Sekian, terima kasih


Moral of the story : Sebelum balik kg untuk menyambut lebaran, pastikan kenderaan tuan/puan dlm keadaan yang baik. Pastikan juga tayar gantian telah diisi angin secukupnya. Servis kenderaan anda, semoga selamat sampai ke destinasi yang dituju.
-- 


From : XXXXXXX
Sent: Thursday, August 10, 2012 2:05:58 AM
Subject: Fw: Beli Tayar Jangan Tertipu
Beli Tayar Jangan Tertipu
 

Beli Tayar Jangan Tertipu
 


Ini juga satu peringatan penting! Bila beli/tukar tayar kereta, jangan sampai tertipu. Jangka hayat tayar kereta itu cuma 5 tahun. Kalau dah lebih pada itu, sifat tayar itu sudah tidak sesuai untuk kegunaan di jalan raya. Ia akan membuat kereta kita terasa bergegar dan kurang cengkaman. Ini menyebabkan kereta mudah terbabas di selekoh yang licin. Ini pernah terjadi pada seorang kawan saya yang membeli sebuah kereta terpakai. Kereta itu dah 2 tahun duduk dalam showroom used car dealer kerana tak ada pembeli. Kawan saya ini minat sangat pada kereta keluaran Italy, dia terus beli. Saya nasihatkan dia tukar tayar kereta. Tapi dia degil. Katanya tayar masih cantik lagi dan bunga masih tebal.

Dia pandu kereta itu ke Kuala Terengganu. Dari sana dia call saya bagitahu dia cukup puas hati pada kereta itu. Tayar juga tidak ada apa-apa masalah. Katanya, dia mengambil selekoh dalam kelajuan yang tinggi cengkaman tayar itu cukup mantap. Tetapi keesokkan hari dalam perjalanan balik ke KL, dia call saya dalam nada suara yang tersedu-sedu. Saya tanya kenapa? Katanya keretanya baru saja terbalik keempat-empat tayar ke atas dekat selekoh Marang.Tayar masih elok dan bunga masih tebal, tapi kalau kereta itu dah lama tak bergerak, tayarnya dah keras. Bila dipandu, kereta mula melantun-lantun, dah jadi macam kereta Charlie Chaplin. Kepada kawan-kawan yang suka beli tayar terpakai terutama tayar import, nasihat saya, hentikan! Akibat nak jimat duit, kereta boleh terlibat dalam kemalangan dan kemungkinan nyawa melayang.

Beli tayar baru pun harus hati-hati juga, jangan tertipu! Pernah juga terjadi pada seorang lagi kawan. Dia dah tukar empat-empat tayar baru, datang jumpa saya minta nasihat kerana dia terasa keretanya melantun. Terkejut juga saya kereta buatan Jerman boleh melantun. Cuma kurang sikit pada kereta Charlie Chaplin. Tapi adalah lebih kurang macam kereta Mr. Bean. Apabila saya teliti pada tayar yang dia baru pasang itu, rupa-rupanya tayar itu dah berusia lebih pada 6 tahun. Sedangkan jangka hayat sesebuah tayar hanya 5 tahun daripada tarikh dikeluarkan oleh kilang. Apabila menggunakan tayar yang sudah berusia lebih pada 5 tahun, ini akan membuatkan kita berkawan rapat dengan Charlie Chaplin dan Mr. Bean. Tetapi Michael Schumacher & Alonso akan menjauhkan diri dari kita.

Okey, macam mana kita nak tahu usia tayar itu! Kalau dilihat pada bahagian tepi tayar itu, ada tercatat minggu dan tahun tayar itu dikeluarkan. Jika tercatat di tepi tayar 5111 – bermakna tayar itu dikeluarkan pada minggu ke-51 tahun 2011. Satu lagi tercatat 0210 – dikeluarkan pada minggu ke-2 tahun 2010. Ini bermakna tayar-tayar ini belum menjangkau usia 3 tahun lagi. Masih elok dan memang masih boleh digunakan. Tetapi harus diingat, meskipun tayar yang berusia kurang dari 3 tahun, seandainya sudah dipasang pada kereta dan kereta itu sudah 2 tahun tak bergerak, keadaan tayar itu sudah jadi keras. Daripada membahayakan nyawa kita, lebih didermakan untuk dijadikan tukun tiruan.

Moral of the story : Sebelum balik kg untuk menyambut lebaran, pastikan kenderaan tuan/puan dlm keadaan yang baik. Pastikan juga tayar gantian telah diisi angin secukupnya. Servis kenderaan anda, semoga selamat sampai ke destinasi yang dituju.
-- 
'Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.'
1.Sebaik2 msia adalah yang memberi manfaat pd org lain.
2.Org yg kuat adalah org yg dpt menahan marahnya.
3.Allah SWT suka hambaNya yg sentiasa memohon ampun pdNya.



2 ulasan:

Daddy Ziyyad berkata...

aik..pelik juga pihak majikan block akses ke blog...mana ada org leka ber-blog, leka ber-FB adalah kan..hehehe...

kena bawak broadband sendiri lah ke tempat kerja kalau macam tu...;)

ღ cik faye ღ berkata...

kak...kena bawak broadband sendirila lepas ni...heheh, kat 'jln pdg tembak' tu pun dgr citer diaorang nak buat kerja pun guna broadband sendiri heheh...IT still ciput tahap mcm siput.

Ya Hanana

Kena tahu juger la sesikit