Pengikut

SYAIR

Buang pemisah kongsi nikmat

Selasa, 16 November 2010

25 OGOS 2010

23 Ogos : Check up minggu ke 38, Prof Zainul advise bersalin awal.. C-Sec.. tetapkan tarikh..

24 Ogos : Berfikir2 sama ada nak tukar plan.. tak mau C-Sec nak normal.. Call Prof.. tak digalakkan sebab Prof tak mau amik risiko.. 11 tahun tunggu katanya.. kalau bersalin normal, saya tak bole control risiko2 lain.. Kalau nak normal jugak.. kena sign borang.. Pikir punye pikir .. kalau doktor tak berani.. kenapa kita pandai2 nak amik risiko tu.. C-Sec je ler.. 12 tengah malam ni start pose..

25 Ogos :
8 pagi : dah sampai untuk check-in ke Wad Songket di UKMSC.. tukar 'uniform purple'.. bosan.. sorang2 kat dalam bilik.. tunggu hubby settlekan hal2 bayaran dan isi macam2 jenis borang.. angkat bag.. sian kat dia.. sume kena buat sorang2

9 pagi : Prof datang check-up sekali lagi dan jelaskan prosedur C-Sec dengan detail..

Lebih kurang 10 pagi : nurse datang untuk pasang 'drip'.. mak aii.. serah diri je la.. tahan je sakit kena cucuk drip.. pukul 10.30 pagi.. Biras, kak ipar (Along) dan anak sedara dah sampai.. ha ha ha.. diorang ingatkan dah selamat bersalin.. belum lagi la...

11.00 pagi : Perut dah lapar.. tanya nurse bila nak ke Ot.. katanya OT ada kes.. diorang utamakan kes kritikal.. kay la.. Hati dalam tuham je tahu.. berdebar2.. tapi sebab ramai yang datang temankan lupa sekejap ketakutan tu..

12.30 tengahari : Nurse datang untuk pasang 'urine bag' dan sedia ke OT.. masa ni tuhan je tahu perasaannye.. berdebar2.. tambah2 masa ditolak dari tingkat 7 ke tingkat 1 tu..

12.45 tgh : sampai kat bilik OT, hubby pegi tukar baju.. kita pulak 'induce' .. tak tau bila masa dia cucuk kat belakang tu.. tak rasa sakit pun.. tahu2 kaki dah kebas.. Tunggu Prof Zainul sampai je lagi ni.. sementara tu, macam2 la nurse2 tu pasang kat badan ni..

1.00 tgh : Prosedur pun mula.. hubby duduk kat sebelah kanan kepala.. Dia tengok semua prosedur, dari A - Z.. Hubby pun sibuk inform apa yang berlaku di sebalik kain hijau tu.. Dapat rasa apa yang dilakukan tapi tak rasa sakit langsung.. Prof bagi tau semua yang dia lakukan daripada 'insition' selapis demi selapis perut dipotong sampai la 'baby' dikeluarkan.. lebih kurang 1.15 tgh.. Sayang.. sebab terlalu kelam kabut hubby terlupa bawa kamera / hp untuk rakam kelahiran 'baby' kami.. tapi apa yang penting segala yang berlaku hubby nampak.. dia tahu banyaknye darah yang keluar dan betapa dalamnya luka yang perlu dijaga selepas ni untuk lahirkan 'pewaris' kami..

1.45 tgh : Luka dah siap dijahit.. Prof maklumkan selepas 6 jam, kesan bius akan hilang sikit2 dan akan sakit.. kalau tak tahan bagitau nurse untuk minta 'pain killer'.. Dihantar ke ICU untuk rehat setengah jam


2.15 ptg : On the way ke Wad Songket.. untuk pertama-tama kali.. diberi 'baby' untuk dipangku.. waaa... terharunye rasa.. anak sendiri.. Allhamdulillah..

4 ulasan:

Echam berkata...

Tahniah... Rezeki setelah lama menunggu.

yott berkata...

tahniah2..
sy pun tumpang gembira :)

Tanpa Nama berkata...

alhamdulillah...after 11 yrs waiting...mana pic baby...boy ker gurl?

ibu syafiq berkata...

assalam...slm kenal...
best'y hubby leh masuk tgk...
sy pn operate jgk...sma ja cm pengalaman WN...
pastu penat nk jga kn?

Ya Hanana

Kena tahu juger la sesikit