Pengikut

SYAIR

Buang pemisah kongsi nikmat

Khamis, 7 Februari 2013

Datin Datuk/Dato'

;)

Minggu yang sungguh bertuah kepada Agensi BBP kecil seperti kami apabila seorang daripada Pegawai P&P Gred 54 telah dikurniakan Darjah Kebesaran yang membawa gelaran Dato' dari salah sebuah negeri yang mempunyai Raja di Malaysia ni.. Bukan mudah.. setakat Pegawai P&P sahaja..kebiasaannya hanya Pegawai yg telah sampai ke gred JUSA sahaja akan diberi Darjah Kebesaran seperti itu..



TAHNIAH Dato'.. sesuai juga dengan sumbangan yang beliau telah berikan melalui aktiviti-aktiviti di komuniti dan perkhidmatan beliau. Datin beliau juga begitu.. ramah sangat.. sekarang la.. harap berkekalan sampai bila-bila.. (tak sangka Datin seorang Doktor di klinik sendiri.. kerana Dato' tak pernah menceritakan kareer isterinya itu.. saya tau pun sebab pernah handle fail personel untuk menyediakan kertas pertimbangan kenaikan pangkat beliau..).. DATO' seorang easy going.. seorang yang tak cukup tinggi.. mula2 sy kerja di sini sy ingat DATO' Pembantu Tadbir Kanan je.. SORI sgt2 DATO'..

Abis tutup citer WN di Opis.. nak citer sikap sesetengah isteri2 DATO'/DATUK ni.. kebanyakan manusia seperti dia yang bukan sesiapapun itu.. akan tiba2 menjadi lain karenahnya pabila dijemput menghadiri / menjadi pengerusi Majlis-majlis semi-formal.. Yang sempoi biasanya golongan yang dia sendiri berkerjaya.. yang lebey2 ni pada kebiasanya golongan Ahli2 mesyuarat tingkap ni (tapi tak semua ye!!).. Luahan hati WN yang selalu jadi Urusetia untuk event-event seperti ini..

Yes..  satu perkara yang biasa kalo kita memanggil seseorang itu dengan gelaran Dato' atau Datin bagi sesiapa yang telah layak layak digelar begitu. Cth : dalam mesyuarat di opis.. (situasi.. memberi maklumbalas agenda).. Betul Datin.. sy dah serah surat jemputan tu pada PA Datuk Acerjadik tu..

Tidak.. yewww.. tak sukanya dengar pernyataan seperti ini.. cth dlm meeting la jugak : Chairperson - Sy mau urusetia pastikan event kali ini disertai juga oleh para suami ahli persatuan kita. Oh ya.. saya tak check lagi sama ada Dato' (suami dia la tu) free ke tidak hari tu.. Wait a minute.. I call Dato'..

Tak boleh ke bahasakan je.. 'Suami / Hubby saya'.. Datin.. tu suami Datin la.. nak sangat orang tau suaminya itu DATO'.. tapi kerana lagaknya.. Tanpa disedari DATIN telah merendahkan diri DATIN seperti PA kepada DATO' bukan Isteri kepada DATO'.. Haiii la manusia...

4 ulasan:

Daddy Ziyyad berkata...

selalunya, yang tak kaya tu yg berlagak kaya...yang tak berpangkat tu yg berlagak sombong berpangkat...yg tak layak dpt tittle tu yang berlagak kehulu kehilir dgn gelaran yg diterima...

Yunus Badawi berkata...

setuju pendapat WN dan DZ.

Lebih sudu dari kuah. Marah kalau org tak panggil dia Dato atau Datin.

Saya jenis tak kisah. Org nak panggil YB pun boleh, nak panggil nama sebenar pun ok .... hahaha

wifenavy berkata...

DZ.. : tak selalu pula dengar.. yg berilmu kata dh pakar, yg suka bersedekah kata beliaulah dermawan kan!!!

YB.. : Okay Datuk!! amacam;p

Yunus Badawi berkata...

Tunggu tahun depan kot sebelum boleh dipanggil datuk .... hehehe

Ya Hanana

Kena tahu juger la sesikit