Pengikut

SYAIR

Buang pemisah kongsi nikmat

Selasa, 6 Oktober 2009

CATITAN HARI RAYA

Raya Pertama di Philadelsia Villa Resort.. he he he


Seronok Hubby tahun ni.. Siang2 dah buat ayat pertanyaan yang lebih kurang agak menyengalkan “Ayang, tahun ni kita raya kat Philadelsia kan?”.. Ala.. camana dia ingat ni… Ye ke? Bukan ke raya tahun lepas kita beraya kat sana.. konon nak buat-buat lupa.. Tak la.. katanya.. Kan ke tahun lepas kita raya kat Shah Alam dan PJ je lepas balik dari Temerloh..

Ala.. tak best la cam ni.. Hati ni berbelah bagi.. Mak inform tahun ni sume mak dan pak saudara balik ke Temerloh termasuk Angah (juga turn Temerloh tahun ni..) Nampaknya raya ke 3 nanti beraya di Temerloh dah tak de orang la.. Sume dah balik ke sebelah pasangan masing2..

Nat buat cam na.. dah perjanjian sebelum kawin ikut giliran.. Bercinta sungguh kalau kena raya kat kampung Hubby.. bukan apa.. maklum la nak balik ke rumah yang dah lama tak berpenghuni.. (Mak dan Ayah Hubby dah meninggal 5 tahun lepas).. balik pun 2 tahun sekali.. Banyak belanjanye.. Kena upah orang kemas kawasan umah.. Bab mengemas memang tak leh amik mudah la.. kena bersih dari dalam rumah sampai la rumput2 kat kawasan sekeliling..


Kampung Hubby ni memang la aman.. jauh dari kesesakan bandar.. udaranya sangat nyaman.. hijau je mata memandang, kawasan bukit2.. rumah2 nya penghuninya kat lereng2 bukit, kalau tak de water heater kat umah, alamat nye.. mandi pagi mesti 'skip' punye.. sejuk giler.. tapi tak bestnya jauh dari pekan.. pekannye pun pekan koboi.. kul 8 malam masuk umah je la.. lagi pun dah start sejuk.. Tu la sebabnya Hubby jarang balik ke sini, kecuali jika sume ahli keluarganya ada.. banyak la sikit agendanya..


18 September : Ingat nak keje hari ni.. tukar plan, amik cuti.. shopping barang2 runcit untuk keperluan kat villa sana (cam gi bercuti la.. gi umah kosong semata2..).. Sampai je kat kampung, sume dah sampai, tengah siap2 juadah buka puasa.. Lepas buka, sama2 solat jemaah dan tarawih.. ye la, masjid atau surau teramat lah jauh dari sini.. Agenda selepas jemaah, melayan anak buah main bunga api & mercun.. sakan.. maklum la jauh dari kawasan pihak berkuasa..


19 September : Dari pagi sampai malam, yang perempuan sibuk sediakan bahan2 hidangan untuk raya esok dan yang lelaki sibuk dengan acara bakar membakar sampah2 di sekeliling umah tapi tak sampai setengah hari dah melepek, tak leh suruh apa pun... Kami yang perempuan boleh siap masak untuk berbuka puasa dan hidangan raya (Soto, kuah kacang dan rendang).. penatnya.. Allah je tahu.. pukul 1.30 pagi baru selesai.. esok 5.00 pagi kena bangun.. nak masak air panas untuk mandi..


20 September : Hari Raya Pertama.. lepas Subuh, siap2 kan baju2 raya untuk para suami dan anak2, pas tu siapkan makanan sebelum gi sembahyang raya.. 7.30 dah keluar dari villa untuk ke Masjid.. kena keluar awal takut masjid penuh.. pukul 8.15 dah sampai masjid.. 8.30 start Solat Sunat Aidilfitri dan balik ke rumah makan, beraya dan bergambar sesama ipar2, biras dan anak2 saudara.. 11.00 pagi : Keluar mengunjungi pusara Mak & Amah terus beraya ke rumah adik beradik Arwah Mak dan Abah Hubby (dah tak ramai lagi yang tinggal di sini..) masing2 dah berhijrah keluar.. Sempat beraya dalam 4 - 5 buah rumah...Malam.. turn kami tunggu sedara mara datang ke rumah..


21 September : Hari Raya Kedua.. awal pagi siap kan sarapan pagi.. kemas2 umah.. cuci periuk belanga.. maklum la nak tinggal kan umah ni lagi.. sayu la pulak.. kalau umur panjang, berkumpul lagi tahun 2011.. itu pun kalau umah ni tak menyembah bumi dek kerana dimakan anai-anai.. Sampai KL lewat petang.. Lepas maghrib bertolak ke Temerloh, rumah keluarga ku pula.. Sampai dah malam.. terus ke rumah Atok.. ramai dah balik ke sebelah Mertua..


22 September : Hari Raya Ketiga.. Jadi 'anchor' kat umah Mak.. siapkan hidangan untuk BBQ malam nanti.. Menu.. Ayam panggang, steak, lamp (ni okay.. dah marinated, korang grill sendiri la).. black papper gravy, whipped potato, fruit salad, kek coklat, coleslaw & baked macarony (kerja yang remeh.. dari pagi sampai maghrib).. Malam.. acara makan2.. kul 12 tgh malam, acara basuh pinggan mangkuk dan periuk belanga..


23 September : Hari Raya Keempat.. kena gi umah family sebelah Arwah Abah.. ada acara Sepupu (Anak Dara Mok De) dirisik.. Risik punye risik.. keluarga sebelah lelakinya juga berasal dari tempat yang sama dengan Hubby.. ahh elok tu.. esok time raya kita buat giliran sama.. baru ada geng kat sana..


24 September : Hari Raya Kelima.. Bangun pagi2 terus gi Kg Bangau, Temerloh.. gi cari ikan Patin fresh dari sangkar Sungai Semantan, 1 kg = RM14, tawar nye tawar dapat RM12.. wah banyak kurangnya tu.. ni la untung bawak Mak.. Kami beli 7 ekor (lebih kurang 5 kg).. siap siang lagi.. balik umah terus kami masak ikan ni dengan masakan 'trade mark' orang Kampar.. Masak "Ompok".. untuk dibawak balik ke rumah kami di Ampang.. untuk makan2 adik beradik Hubby malam ni (diorang suka sangat masak ompok ni).. Lepas makan tengahari... terus bawak balik seperiuk besar Masak Ompok Ikan Patin (mak pesan lagi.. ngko jgn lupa bawak balik periuk mak tu nanti.. tu la satu-satu nye periuk mak yang besar).. Pertama kalinya semua Adik-beradik Hubby dapat berkumpul pada satu-satu masa.. bangga rasanya.. sebab Ikan Patin dari Temerloh.. semua nya sanggup datang ke Apartment kami yang kecik tu.. terpaksa berhimpit2 kat ruang tamu & ruang makan..(Walaupun family Hubby family kecil.. dikumpulkan semua - baru 18 orang).. fuh!!! penat nyer...


26 September : Hari Raya Keenam (Jumaat).. malas nye nak keje.. terus apply cuti on line.. EL.. kepenatan.. layan keletah 2 orang anak dara Adik (adik Hubby).. Acara kemas mengemas dapur la pulak..


27 September : Hari Raya Ketujuh (Sabtu).. Open House kat rumah Kak Lang (Kakak Hubby) di Shah Alam.. Kena pergi cepat.. kalau tak rugi ooo.. best nyer menu hari ni.. lain dari yang lain.. tak de ketupat rendang ye.. 2 ekor kambing panggang dengan 'mint' dressing, serta bahan2 kebabnya dan jugak Nasi Briani & Cheese Cake.. makan sesungguh2 nya.. Malam jangan citer la.. pasang la 'air-cond' tahap maksimum..


28 September : Hari Raya Kelapan (Ahad).. Huwaaa... ingat nak rehat.. esok dah nak kerja.. Tapi apakan daya.. Kawan Hubby nak datang beraya... Nak hidang apa ni?!!!.. Kuih raya je ke? Tak kan la.. Okay la.. Cakap kat Hubby, Ayang soh kawan2 Ayang datang malam ni.. pas tu panggil jiran2 kita nih.. sekali lalu je... penat pun sekali je.. Okay setuju katanya.. nak masak apa?.. Apa lagi yang paling senang la.. Laksa dan puding... Syukur ada periuk Mak ari tu.. guna untuk masak kuah laksa.. layan tetamu sampai kul 12 malam.. Penat sangat.. Biar je pinggan mangkuk, periuk belanga kat dapur.. mandi2, terus tertido..


29 September : Isnin.. 5.30 pagi, siap2 nak keje.. Malas nye nak bangun.. malas nye nak gi keje.. tolong la.. Gi dapur, nak sambung keje yang ditinggalkan semalam.. Senyum.. eii.. seronoknye.. terus ke bilik.. Hug & Kiss Hubby.. Ayang bangun, dah Subuh ni.. mmm.. ye la ngantuk ni.. Tima kasih Ayang.. Kul berapa tido? Siap moop lantai, kemas umah & basuh pinggan lagi.. Kul 3 katanya.. Beribu2 lemon tima kasih Ayang.. Sayang Ayang.. ;b

2 ulasan:

Mak Su berkata...

abangnya suka menolong :)

wifenavy berkata...

Hua hua hua.. hubby memang rajin menolong walau pun kurang sempurna.. sume kita kena touch up balik.. janji tolong kan..

Ya Hanana

Kena tahu juger la sesikit