Pengikut

SYAIR

Buang pemisah kongsi nikmat

Jumaat, 7 Oktober 2011

PJJ : Perhubungan Jarak Jauh

PJJ dalam hidup WN ada banyak pengertian..

Time sekolah : Perhubungan Jarak Jauh dengan Mak dan Abah.. Time ni abah kena bertukar ke Pasir Gudang.. Tahun 1993.. Time tu WN nak amik STPM dan Angah nak amik SPM.. tak susah2 bertukar sekolah dan bekejar Silibus pelajaran.. kami 2 beradik sepakat tinggal kat Temerloh dan Abah Mak, Abg De dan Nisa pindah ke Pasir Gudang.. ujung minggu mereka balik Temerloh.. Terpikir, gaji Abah time tu Seribu lebih sikit je.. tapi cukup je berulang alik Temerloh - Pasir Gudang.., Sewa Umah kat PG tu mahal (RM450 dah time tu)... Belanja sekolah maintain RM1 sorg.. (setiap hari 40 spend kalo2 tertinggal bas sekolah..).. Makan2 Abah tinggalkan RM100 sebulan.. pandai2 kami jimat2 dalam 4 minggu tu.... Time tu talian TELEKOM punye la mahal... RM3.50 seminit.. call Mak Abah kalo betul2 penting je..

Time kat Universiti : Perhubungan Jarak dengan Mak dan Abah... dan Mr BF jugak

Call mak dan abah pun catu2.. sebab panggilan dari Penang ke Pasir Gudang - RM6.00 seminit.. Kalu dapat call tu terus cakap Agenda utama..  call Mak dan Abah sebab nk inform:

1) Bagitau Mak dan Abah : 'Duit dah nak habis sangat2.." .. tu pun kalo dah tinggal RM50 je dalam tangan.. biasanya dah ujung2 semester la..

2) Inform nak balik Pasir Gudang... atau balik kampung (Temerloh).. dapat la diorang agak2 kul berapa sepatutnya anak depa sampai.. tak pernah pun mintak Abah jemput kat Bus Station (kalau nasib baik.. diorang datang jemput la.. selamat duit)  walaupun sampai kul 4 atau 5 pagi.. pandai2 la carik Taxi.. (time tu tak de la pulak takut Pakcik Taxi bawak lari anak dara ke apa.. Kalo nasib baik lagi.. Depa dah siap2 belikan tiket untuk balik ke Penang pulak.. time tu tiket JB - Penang dalam RM38 - RM45 (tengok jenis bas la..).. Jimat duit..

3) Nak inform tarikh exam.. kih kih.. bukan apa.. mintak doakan anak dia boleh jawab dengan tenang dan lulus.. (biasanya doa depa kan makbul).. Selalu mak cakap kat WN.. kalo tak usaha jangan harap Lulus Cemerlang.. he he

Guna ni la.. Public Phone..
yang popular zaman tu
Gambar Google
Sebelum call Mak dan Abah biasanya terpikir nak call Mr BF.. tapi semua tu hanya terjadi lepas call Mak dan Abah je sebab :

1) Nak spend cakap lebih lama ngan mak dan abah la.. dan
2) Guna duit lebih untuk call Mr BF.. dulu mana ada HP yg leh SMS bagai... FB, twitter langsung tak wujud.. Lagi pun call Mr BF lebih murah sebab dekat je.. Penang - Lumut.. RM2 lebih je... dan pilih waktu jugak.. tengah2 malam (lepas kul 12.. pegi ke Stadium Hoki kat gate Bukit Jambul, USM.. nek la motor sensorang.. gila masi nih tak ingat langsung bahaya ke apa.. ikut sangat hati muda).. Bukan apa.. ramai sangat tunggu giliran kat blok.. siap ada yang 'Return Call' lagik

atau yang ini juga

3) Atau guna Public Phone seperti kat gambar atas dengan Kad Fon yang Mr BF bagi tiap2 bulan.. (RM50 dan ++ kalo tak cukup).. yang dihantar melalui alat PJJ yang ini juga..

gambar google jugak ni

Terima kasih Mr Posmen.. sebab tak penah nak amik Fon Kad dalam surat tu walaupun harganya RM100.. he he
4) Dan kadang2 kalo dah abis duit dan Kad Fon utk berhubungan dan nak 'bergayut' lama2 ngan Mr BF.. terpaksa jugak la WN menjadi 'penggodam' Public Fon.. janji dapat cakap lebih lama la... Kalo dulu.. Surat dari Mr BF akan sampat ke Pejabat Desasiswa 2 atau 3 kali seminggu.. tapi WN akan 'reply' balik sebulan sekali.. he he.. kumpul.. dan jawab semua soklan selama sebulan... (duit setem dan kertas surat mahal jugak time tu).. akhirnya Mr BF fed-up dan bagi Kad Fon soh call seminggu sekali

Perhubungan Jarak Jauh Time bekerja dan bertunang

Langsung tak de masa nak menulis Surat dan pegi carik pondok Telefon tiap2 minggu.. sebab keje Shif.. (time tu keja jd Supervisor Kilang).. niat hati.. keja kuat simpan duit nak wat kenduri kawin dan simpan untuk lepas kawin je.. (sebab takut pas kawin tak leh keje dah... ye la persediaan mental.. kawin askar nih susah nak keje..asik transfer je..)...

gambar google - sebijik sama ngan telefon rumah tahun 90-an

Hanya guna telefon rumah (ikut giliran pulak tu.. satu rumah 10 org.. semuanya ada BF kan..). Mahal ohhh.. spend sampai RM200 lebih sebulan sebab bergayut.. Lama2 cakap ngan Mr Tunang kejap2 je.. Dah tak mau Mr Tunang sponsor duit bill.. konon2 dah ada duit sendirik.. Sampai satu ketika Mr Tunang dah cuak dengan WN kenapa dah maleh call.. tu yang tercepat kawin tu.. (janji bertunang 1 tahun... baru 3 bulan bertunang.. mak dan abah Tunang dah bagi duit belanja utk wat kenduri cepat.. jadi bertunang hanya 6 bulan).. he he..

Selama kami bertunang pun, kami hanya berjumpa 2 kali.. first : time lepas bertunang la.. dolu2 nye majlis tunang.. mana ada orang lelakinya sama2 ngan majlis tu.. diorang ada pun sebab nk tunjuk jalan je kat rombongan ptunangan tu.. tu pun seb baik.. Mak dan Abah nye bagi jumpa kejap sebelum balik.. Second : nak balik kenduri kawin.. alasan : sebab nak tolong bawakkan barang2 (bunga telur dan baju2 kawin..) takkan nak naik bas kot.. itu pun paneh tinga kena lecture ngan Mak dan Abah.. dengan ayat2.. kalo orang nampak kan tak elok bla bla bla...

Perhubungan Jarak Jauh Time dah kawin 
Kawin time tu.. Hubby tengah bertugas di Pusat Pertahanan Udara (PPU), TLDM.. antara unit yang barisan depan Pertahanan jugak la.. tak best.. balik pun bawak Uniform.. Stand by kalo kena panggil.. Time ni tengah bising kes kat Spratly rasanye la..

3 bulan pertama.. masih bekerja di Penang.. 2 kali sebulan berjumpa Hubby naik Penang atau WN ke Lumut.. kemudiannya dapat keje kat Manjung.. 6 bulan je.. pas tu tahun 2000 - Hubby transfer ke MAWILLA Kuantan.. dan ketika ini hanya Hubby guna HP.. mahal yuran bulanan je dah RM80.. panggilan tak kira lagik..

cam ni la lebih kurang ghopenyer.. 

Sehingga la tahun 2004.. rasa2 lepas tahun 2005 baru lah macam2 pakej pre-paid dan post paid yg murah ditawarkan.. dan boleh kita zaman ni guna phone utk bagi tau macam2 perkara (mak nenek) rutin harian kat pasangan kita.. kalo Hubby tak call sehari kat HP kita time keje pun dh rasa tak best!!!.. Kenapa ye? 

Tahun 2008 : Hubby bertugas sebagai Pegawai Pemerhati UNMIS.. PJJ kami hanya melalui ni... Telefon satelit.. tak tau rupa sebenar camana.. tapi dia call WN 3 hari sekali.. ikut giliran, keadaan sekeliling dan cuaca..

gambar google.. ghope sebenar tak tahu

Disebabkan beliau Logistik Opiser.. dapek la dio conquer fon ni.. sebab niat tak baik.. fon ni terhilang.. maka Hubby kena ganti balik USD3000... padan muka!!!

Dah habis Kursus MTAT ni kalo Hubby kena tukar keluar dari KL.. terpaksa la WN dan Hubby up-grade alat PJJ kami kan!!... patut beli HP Sambung Galaxy ke.. atau I-Pad je ker... Hrmmm..

5 ulasan:

Makbed berkata...

aku ni tak lama lagi PJJ laa ngan laki haku. sob sob sob..

Unaizah a.k.a unai berkata...

sekarang untung..

nak beli sim card murah,,henfon murah,, laptop murah,, internet murah..

untung negara kita makin maju kan? hehe

MAPPIAU berkata...

seboleh2 nak dielakkan PJJ tuh kan. Tapi apekan daye kite hanye merancang kan kan kan.

abu muaz berkata...

ha,ha ... surat-surat saya dgn GF tersimpan indah dalam fail... empunya diri sangat malu bila saya ajak membacanya kembali.

Nur-nba berkata...

Bestnya bila mengimbau kenangan dulu.. Nur dah masuk tahun 3 baru merasa guna HP.

Ya Hanana

Kena tahu juger la sesikit