Pengikut

SYAIR

Buang pemisah kongsi nikmat

Isnin, 31 Januari 2011

Wives Enrichment Course 40/2011

Seminggu berkursus diwajibkan kepada isteri2 peserta2 Kursus Maktab Turus Angkatan Tentera.. Nama melayu nye.. Kursus Kayabudi.. Oleh sebab ia adalah dari Persatuan Sukarela - BAKAT.. maka dapat la Cuti Tanpa Rekod... Tapi pelik..  ada jugak Ketua Jabatan yang tak mau lepaskan diorang ke Kursus ni.. Bukannya pi bercuti.. pi berkursus la..

Tanggapan pertama... joint Kursus berkaitan ngan BAKAT ni buang masa.. saja nak seronok2.. semua pun berpendapat macam tu.. kecuali yang dah terpaksa pegang jawatan Pengerusi BAKAT di Unit / Division masing2.. Depa kata.. terpulang kepada kita.. cara penerimaan kita terhadap BAKAT itu sendiri.. kata depa:
"It is not abaut the organisation, it is about the people in that organisation"

Banyak la jugak pengetahuan yang ditimba sepanjang kursus seminggu ni.. dapat ramai kengkawan dari pelbagai profession.... paling banyak.. standard la.. Cikgu dan Nurse.. kedua.. isteri tu sendiri Pegawai / Anggota Tentera.. ketiga.. Housewife.. keempat Penjawat2 Awam cam kami nih.. ada Pegawai Tadbir, Pegawai Sistem Maklulmat, Akauntan, Pembantu Tadbir, Juruteknik, Doktor pun ada... dari swasta lak.. ada Jurnalist, ada Fashion Designer, ada Interior Designer , Business Women dan macam-macam lagik.. Chop2.. PA Kerabat Raja pun ada.... boleh kata bertambahlah network kita.. Tapi sebelum tu, kami dah kenal2 masa Introduction Nite.. 2 minggu sebelum tu

Kena perkenalkan diri & pasangan masing2 ikut Syndiket

Tunggu giliran.. masa ni la nak wat skrip nak cakap apa kat atas stage nanti.. saya Syndiket 1.. tak sempat pikir pun.. Impromptu je ler..

Oleh kerana Kolej MTAT ni bertaraf Antarabangsa dan 64 orang peserta2nya juga dari pelbagai negara, maka secara automatiknya Kursus ni diadakan dengan menggunakan Bahasa Inggeris.. Makanya tergeliat jugak la kami ber 'spikang LONDON'.. sian jugak la pada wife yang memang tak leh speaking tu.. tapi seperti mana semua orang tahu.. Wife Askar ni kan kalau bab 'coorporation', cover mengcover, tolong menolong memang tip top.. walau pun tak berapa sebulu.. seboleh2 nya nak tunjuk kat Participant frm Abroad, Malaysian Amforces Wife ni..  sangatlah kaya budi dan baik pekertinya.. He he..
Pengisian Program sangat2 berinfomasi..

24 Jan : Roles & Functions of  BAKAT, Roles & Responsibilities of a Military Wife, BAKAT Advisor & Participants Group Meeting

25 Jan : Team Building, Public Speaking, Sport/Games

Aktiviti Team Building dan Public Speaking


26 Jan : Basic Helping Skills (Gender Intelligence - Counseling), Benefits & Entitlements of a Military Wife.. dan malamnya ada LADIES Nite (tema Lavender Nite ko... Purple White lagi.. pas tu setiap group kena wat persembahan la)

Ha ha.. time ni teringat waktu training ROTU berbelas tahun dulu.. aktiviti "CHANGE PARADE".. abis rehersal.. balik, tukar baju untuk persembahan & dinner..

Dah lama tak buat keje cam nih... boleh pun bersiap dalam terdesak tu..
Kalau tak terdesak berjam2 nak bersiap
Make-up tebal sikit... kena sporting.. lagi pun.. semua LADIES..

27 Jan : Social Etiquettes (Dinner Etiquette & Social Interactions), Event Organizing Skills

28 Jan : Course Critique.. dan akhirnya Konvo (dapat Sijil la)

Alhamdulillah.. dah habis kursus.. penat jugak.. masa sangat2 la mencemburui kami.. teringat time attend kelas ROTU dulu.. berbalik la kpd keadaan yang sangat mementingkan masa.. PUNCTUALITY sangat la penting.. lewat sikit kena jeling semacam weh!!!!..  Ngko tu BINI ASKAR.. kalu kat tempat keja sendirik lain citer la..

3 ulasan:

tireless mom berkata...

Nampak semua enjoyssss... sure best.

sissyira berkata...

salam pagi selasa =)

semua ladies..besh tu...

ziarah rakan yang saya follow =)

wifenavy berkata...

Tireless Mom & Sissyira :.. Mula2 tu sume malu2 & segan2.. bila Datin Pengerusi keluar dari meja & join the party, baru la semua sporting.. termasuk la Akak nih.. maklum la KAYU.. paling senang "Chicken Dance".. Pocho-pocho, tergeliat kakiku.. lain2.. buat je la.. janji goyang.. (tak tau la apa hubby nak kata kalu nampak akak joget he he)

Ya Hanana

Kena tahu juger la sesikit