Pengikut

SYAIR

Buang pemisah kongsi nikmat

Selasa, 3 November 2009

Akhirnya Hubby lepaskan 'BERLIAN' hatinya

Segalanya bermula pada akhir tahun 2003.. ketika Arwah Abah (mertua) mula di dianogsis 'lung cancer' peringkat ke 3.. Hubby mula berulang alik dari Lumut ke Shah Alam menjenguk Abah seminggu sekali.. Hati jahat ni berkata.. kalau tak sebab Abah.. sebulan sekali pun payah nak turun KL.. Cemburunya hati ni jangan cakap la.. Sebab.. Abah pancing Hubby.. Abah tawarkan 'Si Berlian' tu temankan Hubby berulang alik KL-Lumut, Lumut-KL.. Kita pulak.. tak ada apa.. nak hulur duit pun tak cukup.. Kata Hubby, sejak ada 'Si Berlian' tu tak de lah rasa susah hati berulang alik.. tengah2 malam bertolak balik pun tak susah hati.. Ye la kan.. Mantap..
Selepas Abah meninggal, 'Si Berlian' dengan sahnya menjadi milik Hubby.. Salin je barang Abah... Tak best jugak, sebab dah third hand.. Hati ni memang tak seronok langsung.. Ye la, duit gaji tak berapa nak cukup tapi taste cukup la tinggi.. Kalau kita standard teguk Air Mineral je.. dia sekali jalan teguk 'Fresh Orange'.. Maintenance.. punya la tinggi.. Tanya kat Hubby.. termampu ke nak tanggung dia.. Hubby dengan selamba jawab, kalau dah suka, apa2 pun dia sanggup tanggung.. Memang la aku yang terpaksa menanggung derita.. Sakit telinga bila Hubby cakap bulan ni kena bajet sikit sebab si dia itu la.. si dia ini la.. bajet kita pulak yang kena 'cut'. Semuanya sebab 'Si Berlian'.. Satu perangai Hubby.. cukup la bangganya kalau orang bertanya pasal 'Si Berlian' tu..
2007, Hubby seronok sangat sebab dah selesai tanggungan bulanan untuk 'Si Berlian' tu.. Tapi dia dah mula buat masalah.. Sekali masuk klinik.. berkali ganda dari tanggungan bulanan.. selang 3 bulan ada je masalah nye..
2008, Hubby kata kalau ada duit lebih nak beri perhatian lebih sikit kat Si Berlian tu.. Hampir RM15K untuk make-up, maintainance, aksesori dan up-grade dia saje, .. Kita pulak.. bagi bunga-bunga nak mintak beli rantai leher emas yang harganya tak sampai RM2K.. kata Hubby..Membazir.. Sakit hati kan.. Apa lah salah nya.. Bila adik beradik ipar tanya.. Si Hubby tak de ke beli kan apa2 ke? Terus je jawab tak de, sume nye untuk 'Si Berlian'.. dengan harapan ipar2 kesian.. Ipar2 ku kata.. ye la tu kan peninggalan Abah.. Mesti la Hubby sayang lebih.. Kecik nye hati ku... Akhirnya.. Aku beli jugak rantai tu dengan duit sendiri.. biar la..
2009, Si Berlian mintak lebih perhatian.. Hubby mengadu.. tak leh jadi.. duit yang tersimpan tak pernah lekat sebab ada-ada saja sebab yang membuatkan duit saving di korek sebab Si Dia ni.. tak sampai 3 bulan guna duit lagi.. Maintenance 3 bulan sekali memang tak pernah failed.. Menjaga Si Berlian ni, macam menatang minyak penuh kata Hubby.. Guna sesekali je.. tapi masih buat hal.. Kita diam je.. dah malas nak bagi komen.. Sejak mula bermasalah, kita soh Hubby lepas kan je Si Berlian tu.. Adik Beradik Hubby pun start pujuk Hubby.. Buat apa simpan lagi kalau dah banyak sangat masalah.. 'Let go' je la.. Hubby diam..
Hari Raya ke 5 tahun 2009.. kemuncak segala keputusan Hubby.. Di Temerloh, dia dah buat masalah.. Perlahan-lahan bawak balik ke rumah.. Esoknya terus hantar ke Specialist Centre dia.. Kena tahan seminggu.. Tiap-tiap hari Hubby berulang tengok dia.. Dikatakan.. kalau dah elok masalah ni.. penyakit lain lak yang menunggu.. Aiyoo.. Sekali ni je dah dekat RM2k.. yang lain tak tau la berapa lagi..
28 September 2009.. Hubby buat keputusan.. Nak "Let go" Si Berlian ni.. Ala hai.. sedih la pulak hati ni dengar.. Betul2 nekad ke?!! Tak kan tak nak bagi masa kot.. Kan dah elok.. Ambik la masa dulu.. tenang kan fikiran dulu.. Banyak rugi nanti.. Kira ni bagi advise kat Hubby la ni.. Hubby cakap kalau bawak balik rumah nanti hatinya berubah pulak.. jadi.. biar la Si Berlian tu diambik di Specialist Centre tu jugak.. Kata Hubby, tak mau pikir2 lagi pasal dia.. Tapi nampak jugak Hubby murung je.. tidur pun lengan kat atas kepala..
2 Oktober 2009.. BDG 2634, Honda 2000 (Berlian) secara sahnya telah dilepaskan kepada Syarikat Used Car dengan nilai hanya RM9K tanpa banyak tawar menawar, sebab Hubby betul2 dah tawar hati dengan nya.. Saya pulak.. sedih jugak.. langsung tak sempat tengok dan ucap selamat jalan pada BDG 2634 sejak hari dia kat Specialist Centre tu.. 3 - 4 minggu ni kena la lanyak kereta kebal ku untuk ke mana-mana..


Sedih.. tak sampai pun setahun tukar baju, make-up cantik2 dah jadi Used Car punya

..Bye..BDG 2634 dalam kenangan..

3 ulasan:

dir&fara berkata...

simpati dengan nasib si berlian tu.. :(

tapi dir pun same jugak ngan hubby akak tu.. ade jugak berlian yang sedang dir jage skang ni.. memang sayang sgt2.. smpaikan oeg belah sane naik jeles.. hehe..

hang nadim berkata...

salam...Kereta Accond ni memang la nak sara di kosnye agak tinggi, tapi kalau tahu dimana tempat spare part yang murah dan pandai serba sikit tak menjadi masalah.

wifenavy berkata...

Dir&amp:fara ;- Sebelum hubby bercerai dengan beliau, memang la jeles giler.. Kalau utk dia.. tak berkira langsung, beribu-ribu habih.. time birthday wife.. nak mintak beli present pun ada bajet, tak lebih RM200.. boleh macam tu??? nasib la kan.. he he

hang nadim : Tu lah.. masalah nye hubby ku itu, bukan lah jenis rajin survey2 harga.. berlagak banyak duit, nak wat cam na tu??? Bak kata Arwah Abah dia.. "Meng kaya kan tokey workshop"..

Ya Hanana

Kena tahu juger la sesikit