Pengikut

SYAIR

Buang pemisah kongsi nikmat

Isnin, 2 November 2009

...Kopitiam...

Wei laa wei.... catitan kali ni bukan untuk meniupkan semangat anti 1 Malaysia yer.. tapi.. nak maklumkan betapa kami husband & wife terpaksa juga 'mengorbankan' kopitiam kegemaran kami setelah tima emel yang di forward kan dari kawan ke kengkawan yang lain sehingga la sampai ke dalam mailbox kami... (dah lepaking kat Old Town sejak 2006 , awal 2009 terus tak lepak kat premis tu lagi dan baru terpikir nak wat n3 ni). Tapi premis ni makin maju la pulak...

Asas pertimbangan kami adalah merujuk kepada beberapa perkara seperti berikut; (e cehh.. wat ayat cam sedia paper untuk mesyuarat la pulak ;-b
  1. Sikap perkauman yang disemai oleh pemilik frachise itu sendiri dan;
  2. Tiada pekerja Islam di dalam premis perniagaan tersebut
  3. Kerana perkara 2 di atas, timbul kekeliruan dengan status 'halal' ke atas penyediaan hidangan.
Adalah dicadangkan kepada semua penggemar kopi di Kopitiam tersebut supaya beralih ke Kopitiam milik Bumiputera (Melayu Islam). Ia bertujuan untuk mengelakkan sebarang keraguan dalam status halal hidangan yang disediakan di Kopitiam-kopitiam.
Kat bawah ni adalah tulisan emel yang di forward kan kepada mailbox kami :
Assalamualaikum,
Saya dan rakan2 sering ke cafe Old Town White Coffee duduk minum dan bincang hal business. Bila melihatkan kemajuan perniagaan mereka ada keinginan utk memulakan perniagaan ala franchise seperti syarikat Old Town White Coffee. Rakan kami telah berhubung dan berjumpa dengan pengusaha Old Town White Coffee untuk mendapatkan peluang franchisee daripada syarikat mereka dengan modal sendiri di rumah kedai yg kami miliki di lokasi strategik. Alangkah terkejutnya kami ialah jawapan dari pihak pengusaha franchise tersebut adalah ;

"KAMI TIDAK BERI PELUANG INI KEPADA ORANG MELAYU ISLAM UNTUK BERNIAGA"


Walhal yang memenuhkan tempat dan saling berkunjung untuk makam minum di cafe ini rata rata kami lihat adalah orang Melayu Islam kita. Kita sering dengar kesama-rataan peluang yang di berikan oleh pihak kerajaan dan sering dituntut hak mereka oleh bangsa Cina di Malaysia. Dari apa yang kami alami dapat di buat kesimpulan bahawa apa yang bangsa asing pentingkan adalah perniagaan mereka dan monopoli bidang dan menidakan peluang kepada orang Melayu Islam tetapi menuntut hak sama dan membuat untung dari orang Melayu.

Lihat lah pekerja mereka semuanya pekerja asing dari Myanmar yang bukan Islam dan tiada pekerja bangsa Melayu Islam di Old Town White Coffee. Nasihat kami wahai orang Melayu Islam dan kami sendiri hindarilah dari berkunjung ke Old Town White Coffee kerana mereka bukan memikirkan kejayaan sama bangsa Malaysia tetapi mereka Anti Islam..
Fikir-fikir lah.. Salam
" Bersama Kembalikan Hak Dan Maruah Dengan Bijaksana "
* petikan diterima dari seorang teman.
Sekarang ni kami dah jumpa kopitiam dekat ngan umah kami, pemiliknya bumiputera.. ok sangat2 premis ni, ID deko cantik.. kopi2 nye rasa macam tok-tok dan wan-wan kat kampung yang bancuh (bole cakap kopi Melayu la), ada roti kukus (ni best - tingat mak nye roti kukus, dulu mana ada roti Gardenia seminggu pun boleh makan lagi, jadi untuk tak membazir kena kukus roti 'babu' tu bagi lembut).. Nama tempat tu : "BUGIS STREET KOPITIAM"... Lokasi : Pandan Indah... semalam baru je buka pose kat sini.. Buffet Ramadhan RM35/pax...yang best :- ada BBQ Kambing, Ayam & Seafood, makanan tak la sebanyak pilihan di hotel.. yang tak best:-.. buka pose, banyak mana sangat boleh makan???... kalau jenis makan sikit tak yah la amik buffet, order ala cart je...

4 ulasan:

Cikgu Ibrahim berkata...

Kalau itulah jawapan yang di berikan, memang kurang ajar dan orang Melayu kena peka akan hal ini.

Cis.. mulai hari ini berkerat rotan berpatah arang aku dengan restoran ni.

Abg Din berkata...

mmg ada org cina niaga sebegitu rupa budaya dia dgn kita lain... kesopanan mereka dgn kita pun lain.... sampai ada org berkata kalau cina merompak, takan dpt tau siapa geng2 yg lain tp kalau melayu dpt tangkap satu ..... tembelang semua pecah....

UXOP berkata...

mmg kopitiam old town white coffee ada hidangan tak halal..kalu tgk menu dia pun kita jd confius ttg cara masakan,semua ala barat dan chinese...

kami pernah gi sekali ja..lps tgk menu yang pelik2 (kecuali roti bakar), kami dh tekad takkan lepak kat sana..tp ramai melayu kita yg gi sana..mgkin tmpat tu mcm high class..

Mak Su berkata...

huh, memang maksu tak pernah ke situ.... biaq ler depa kaya tambah kaya, sampai ke mana nak tongkat dunia? kannn

Ya Hanana

Kena tahu juger la sesikit