Pengikut

SYAIR

Buang pemisah kongsi nikmat

Khamis, 7 Jun 2012

COLD FISH

;)
Sifat buruk WN yang dari dulu sampai sekarang yang susah nak ubah

Ramai cakap Sifat WN boleh diumpamakan seperti gambar di bawah;-

COLD FISH
kenapa?!!!.. Entah la.. tapi Mak cakap sifat WN sejak dari kecik terutamanya bila merajuk atau tak dapat yang diinginkan adalah seperti perkataan ini.. - STONE-COLD.. suka membatukan diri (paling2 nangeh je la kat sudut mana2 lepas kena sebat ngan Hanger).. Cakap melayu.. cam SETONGKOL je kat situ.. ha ha ..

Ulasan kengkawan dari dolu2 hingga kini..

TIME TRAINING ROTU
dan ketika kena TAJI ngan Senior atau PTI atau Subby Regular kat WISMA KADET kat LUMUT (ACT) dodulu .. (biasalah kan nama pun training ROTU... bukannya Pengakap atau Peserta Kem Motivasi..) kengkawan Ladies (ala.. time tu 3 org je Ladies termasuk WN) cakap aku ni tersangat la COOL and COLD nyer..

Depa nyer skrip cam ni lebey krg..;
Kau ni tak de rasa nak marah ke bila diorang MAKI2 ngko
Aku jawab : Dengar je la.. kalo jawab pun ngko kena backfire kan?.. Diorang taji kita buat je la kan.. selagi tak de man-handling.. tapi kalo start man-handling report je la kat KPS..

(eh.. kasarnya bahasa.. tak pe.. memasukkan diri ke zaman remaja dolu2 jap)

Lagi satu.. Orang len dah nangeh2 kepenatan.. Guys pulak dah start jerit2 marah2 sepak terajang sebab kena TAJI macam2... Bole he ngko wat muka TOYER kan?!!

Aku jawab lagi : Wat pe nak nangeh.. dah itu yang kita pilih.. dah maklum pun sejak hari pertama kita 'report dan cap jari'.. ikut je la rentak diorang.. buat je la selagi termampu.. kalo dah pengsan sok.. memang tak mampu sungguh la tu...

Then kengkawan ckap.. TU YANG AKU MALEH BERCAKAP NGAN ORANG TAK DE PERASAAN NIH!!!.. 

TIME STUDY
Kengkawan jugak la yang cakap.. (Aku?..  mana la perasan!!)..

Orang lain berebut2 mendapatkan buku2 kat RED SPOT (Library la ni..) nak menyiapkan assignment dan proposal.. aku STEADY je pinjam dan fotostat buku2 tu kat kawan2 yg dh berjaya berebut buku2 berkenaan.... (time tu google ke wiki ke.. apa2 melalui internet ni tak popular lagik)

(hey smart la skit.. jgn la tamak sgt.. kita refer dua tiga page je utk satu buku.. Yang ngko pulun sengsorang sampai 10 -15 buku apa ke hal.. lepas tu aku bagi la kat kengkawan lain buku2 rujukan yg lain pulak kan?!!)

ORANG yang TAK KISAH SANGAT ... dgn keadaan sekeliling
Orang lain que panjang nak menggunakan printer di CC.. aku masih dok ketuk mesin taip OLYMPUS abah kat dalam bilik menyiapkan Assignment..

nak pinjam PC roommate pun tak koser.. sebab tak de duit lebih untuk bayar RM4 sejam kat CC tu dan bayar RM1/sehelai kertas untuk print kan Assignment tu..

Orang lain sibuk mintak mak bapak belikan Motor sebab penat kena daki bukit nak ke Dewan Kuliah (time tu bas Kampus tak de)..

Aku gagah kan jugak menapak dari Desa Kembara ke Pusat HEP kurang2x 3 kali seminggu (dalam hati.. Ngko lari keliling USM setiap petang Selasa larat.. nape berjalan je tak larat pulak.. lagi pun sedar diri.. Abah menanggung 2 anak yg belajar di IPTA serentak)....

TIME COUPLE

Diorang cakap.. aku tak cakap pun.. TAKDE PERASAAN IRI HATI ker?

Entah la ye.. ada gak perasaan cemburu ngan kengkawan.. tengok dan dengar diorang bercerita tentang aktiviti bersama pasangan memasing..

diorang cakap Aku ni.. kalo tak tanya maka kami tak tau la kisah CINTA aku.. ha ha..(Korang tak tau kisah aku dan PAKCHIK hot jugak kat base dan diketahui oleh sume INTAKE PAKCHIK he heh)

Camana la diorg nak tau.. Diorang bole je jalan2 ngan pasangan memasing kat Kampus time makan, lepas kelas, gi jenjalan hari cuti.. Aku?!!.. Time korang study.. Aku berjalan laa ke stadium hoki USM utk 'BERGAYUT' di Public Phone barang 10 -15 minit MEMADU KASIH .. seminggu 2 kali.. ;

Dan dapat gak la jumpa ngan PAKCHIK itu ketika ACT kat Lumut (.. kalo ada masa terluang la.. ACT ke 3 jer yang dapat jumpa hampir setiap hari.. sebab sama2 dok kat WISMA SAMUDERA) atau time PAKCHIK itu ke USM ketika beliau cuti.. tu je.. bila masa korang nak terserempak ngan kami kan?!!..

ALAM RUMAH TANGGA LAK..


Ramai bertanya.. Dok jauh2 ngan Hubby lelama tak de perasaan CEMBURU dan RINDU DENDAM ke? Tak nampak pun WN bergayut ngan hubby atau berbalas sms..

Hah!! come-on la.. Waktu kerja wat je la keje elok2.. time rehat.. rehat la ngan kengkawan.. sibuk ngan kerja 8 to 5 maka waktu berindu dendam hanya selepas pukul 5 hingga 7 pagi esoknya.. maka korang tak sempat la untuk nampak kekecamukan hatiku ini.. HATI DALAM SAPE TAU kan?!!

Ada lak soklan yang sangat sensitif berhubung isu ZURIAT.. 
Contoh.. Dah lama kawin tak de anak lagi.. tak berUSAHA ke??.. Seronok ke hidup berbulan madu dan berdua je lelama??..

Ini kalo maklum kat En HUBBY sah lekat kesan 5 jari kat MUKA

Maka WN jawab dengan SELAMBA nyer.. Syukur sangat.. kami dapat berbulan madu lelama.. KORANG ada?!! Nak tanya jugak ada tak korang rasa cam tak sedia sebab terpragnant awal2 kawin? (Statement kurang ajar kuar jugak akhirnya).. ..

Satu lagi statement dari ipar duai..

Allah tu MAHA ADIL.. dicarikan pasangan yang melengkapi.. Padan la dengan sangat ABG CHIK ni dengan ..

a) SUKA MEMBEBELNYA maka dapat WN yang BUAT PEKAK je walaupun dah berjela2 skrip jawapan kat dlm hati tanda tak setuju.. (ye la menjawab kan panjang lak hujahnye.. kang dah cool skit baru leh wat ulasan)

b) time dia HOT TEMPER maka WN akan BUAT DEK je seolah2 tak paham pun dia punya la HANGIN time tu

c) dengan sikap CLUMSY nye.. sib bek BINI jenis tak tau malu.. dapat jugak la COVER2 malu dengan muka ku yang SELAMBA dan CONFIDENT lebih..

d) dan PESSIMIST lagi.. tak pasal2 hubby down kalo ada orang "MENCOLEK ANGEK".. dan WN la  biasanya lebih berfikiran OPTIMIS..

WN dari kacamata org adalah COLD FISH dan kurang sikit sifat EMPATHY..

Ulasan WN : Sebenarnya maleh jer tunjuk baik... sendiri mau ingat la.. sendiri kenal diri sendiri

5 ulasan:

Daddy Ziyyad berkata...

Ohhhh..WN join ROTU ya dulu masa student..:)

Saya pun menyampah dgn sikap stundet yg tamak nak pulun pinjam semua buku yg hot katanya..hahaha...macam lah larat baca kesemuanya..

azizah :) berkata...

ha betul tu sis.. hanya kita tahu n kenal diri kita sendiri.. abaikan cakap2 orang. huhuhu

PakMail berkata...

Saya setuju dengan sikap WN yang tidak 'retaliate' sewaktu di dalam ROTU. Kita yang sukarela memilih dan cop jari.

Inilah antara sikap yang harus ada pada seorang leader di dalam pasukan seragam (bukan pakaian seragam pengakap).

Ena Qalinsya berkata...

hahahah
kira kuat majuk gak akak WN ni ek..
takpe yg pasti kita kenal diri kita sndiri..
ape org nk ckp, dia punye pasai kan ak ihiks

Tanpa Nama berkata...

wn klo org kte wn xde perasaan,,,smpi mak wn kte wn xde perasaan...cmne dgn adek beradek wn...ade x sikap dieorg same dgn wn...hehehe....ceciter sket lb adek beradek wn n family wn...hehehe

Ya Hanana

Kena tahu juger la sesikit