Pengikut

SYAIR

Buang pemisah kongsi nikmat

Khamis, 31 Mac 2011

Dah turun ke?!!

Jgn tak caya... berat badan ku dah turun dari 91 kg (sejam sebelum bersalin) ke 75 kg (sebulan selepas bersalin) dan akhirnya 58 kg (enam bulan selepas bersalin).. Seksa jugak la.. Yang pasti.. untuk menjayakan penurunan optimum ialah..

1) Jangan minum minuman berais (lepas je pantang 44 hari terus minum ais.. anak umur 3 bulan badanku naik sehingga 80 kg.. tobat tak minum ais.. sekarang ni.. langgar jugak la lebih2 lagi kat kenduri kawin)
2) Rajin2 la mengeluarkan peluh (jogging ke.. naik tangga kat opis ke.. tak yah guna lif.. separuh2 pun boleh)
3) 'Breastfeeding' : tapi tak ekslusif pun.. yang pasti after office hour, make sure anak hanya minum susu badan je
4) Malam memang tak makan makanan yang berat2

Tak ikut jadual ni pun.. cuma jadikan rujukan (pepandai la 'twist' sana sini).. kembung perut asik minum air kosong je.. Yang pasti perut buncit ni masih lagi tak leper seperti sebelum.. maklum la tak berbengkung & bertungku seperti orang bersalin normal

4 ulasan:

su berkata...

Tahniah! akak xtau ler bila nk turun ni...tang ais tuh mmg xleh tahan laa...sdp bila ais tu sampai kat tekak ni...huhuhu!

pasni nekad xmo ais la...boleh ke ek?



(thanks ek tgglkan komen kat blog akak..hik3)

Farzlyna Mustafar berkata...

camana nak kurus? kasi petua la... anak nak 3 bulan da ni.. kurus x lagi..

wifenavy berkata...

Su : Sblm bersalin mmg tak leh tinggal ais.. pas pantang pun terus pulun ais.. tapi sekarang nih.. ais tak de pun tak pe.. kena twist skit minda kot.. ckp ais tak best, ais tak best..

Farzlyna : Ishh.. sabar skit la.. baru 3 bulan.. kalau akak.. semua makan, terutamamya makanan kat secret recipe tu .. tapi cukup sekadar rasa.. yang lain spt dlm n3 tu la..
jgn la selang sehari / seminggu timbang.. sah kita nye motivasi kita drop.. lepas sebulan baru timbang..

Qaiza berkata...

boleh cuba makan minyak kelapa dara....selain boleh mengurangkan buncit, dapat menjaga kesihatan,,,,cuba la guna minyak kelapa dara...

Ya Hanana

Kena tahu juger la sesikit