Pengikut

SYAIR

Buang pemisah kongsi nikmat

Khamis, 7 April 2011

10 Penyakit Keturunan Paling Menakutkan di Dunia.

N3 tertangguh.. untuk dikongsikan bersama..
Tapi pada WN (Wifenavy) bukan menakutkan.. tapi dah jadi berita yang terlalu biasa dalam era ni

1 - Alcoholism. (Ketagih arak)
50% kanak-kanak berisiko mendapat tabiat minum arak. Ingat lagi budak lelaki Indonesia yang masih hingusan merokok? Dia juga dikatakan minum arak. Syukur ia tidak terjadi Malaysia (Wallahua'lam). Tapi di negara-negara yang menjual arak secara terbuka mengalami masalah ini.

2 - Kanser Payudara.
Penyakit misteri kerana masih tidak diketahui puncanya. Lebih kepada wanita tapi lelaki juga mempunyai risiko mendapat kanser tersebut.

3 - Buta Warna.
10 juta orang di US sahaja tidak boleh membezakan warna merah daripada hijau. Buta warna lebih common di kalangan lelaki.

4 - Buli.
Genetik yang membuatkan seseorang itu ganas dikatakan diwarisi daripada ibubapa. Atau keturunan sebelumnya. Tetapi penyelidik menyatakan role genetik tersebut lebih mudah diwarisi oleh golongan wanita.

5 - Obesity.
Obesity dikaitkan dengan kod genetik yang diwariskan daripada nenek moyang kita dahulu. Ia lebih kepada makan berlebihan kalau diikutkan statistik.(maksudnya jangan la senang2 nak salah kan keturunan.. yang penting jaga makan)

6 - Penyakit Jantung.
Risiko mendapat penyakit jantung lebih tinggi jika ada ahli keluarga yang mempunyai sejarah penyakit jantung, seperti darah tinggi (sama la jugak, rajin2 la bersenam, aktif kan diri)

7 - Mempunyai Kembar.
Penyelidik Amerika mengatakan ibu mempunyai kod genetik yang mana membuatkan mereka menghasilkan telur dengan banyak (mereka yang belajar biology mungkin lebih arif perkara ni). Oleh itu, mereka berkemungkinan akan melahirkan anak kembar setiap kali mengandung (berbahaya dari segi social anak-anak bila dah besar, kewangan, keperluan asas mereka,etc..etc..).. tapi WN suka!!!! Syukur Alhamdulillah kalau dapat anak kembar..

8 - Jerawat.
Kebanyakan remaja yang tumbuh jerawat dikaitkan dengan ibubapa mereka yang pernah mengalami masalah yang sama. Atau masalah kulit yang lain.

9 - Lactose Intolerance. 
Tidak boleh minum susu. (Dah byk alternatif lain untuk ganti susu)
10 - Botak.
Common di kalangan lelaki. Botak disebabkan oleh kerosakkan pada kod genetik kedua-dua ibubapa.(Tapi sekarang ni lelaki yang BOTAK dipandang seksi aper?!!)

Tiada ulasan:

Ya Hanana

Kena tahu juger la sesikit